Korkutucu bir teknolojinin distopyası: Gray Goo!

Dünyanın sonuyla ilgili muhtemel felaket senaryoları içinde Grey Goo, hak ettiği yeri şimdiye dek pek bulamamış bir senaryo. Entelektüeller ve Hollywood gözünü eskiden beri; uzaylı istilası, yapay zeka, nükleer savaş ve astro afetler gibi konulara dikmiş durumda.

Robotik “Grey Goo”

Mevcut robotlar genellikle her biri belirli bir işleve sahip, birbirine bağımlı alt bileşenlerden yapılmış, bağımsız varlıklardır. Bir parça başarısız olursa, robot çalışmayı durdurur. Robotik sürülerde ise, her robot bağımsız çalışan bir makinedir.

20 Mart günü Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, Columbia Mühendislik ve MIT Bilgisayar Bilimleri & Yapay Zeka Laboratuvarı (MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory “CSAIL”) araştırmacıları, ilk kez gevşek bağlanmış bileşenlerden ya da “parçacıklardan” oluşan bir robot yapmanın bir yolunu gösterdi. Sürü ya da modüler robotların aksine, her bir bileşen basit ve bireysel bir adrese ya da kimliğe sahip değil. Araştırmacıların “parçacık robotu” (particle robot) dedikleri sistemlerinde, her parçacık yalnızca -hafifçe genişleyen ve daralan- tek biçimli hacimsel salınımlar gerçekleştirebiliyor. Ancak bağımsız hareket edemiyorlar.

Columbia Mühendislik’te makine mühendisliği profesörü Hod Lipson ve CSAIL Direktörü Daniela Rus liderliğindeki ekip, bu parçacıkların binlerce tanesini “yapışkan” bir küme halinde gruplandırdıklarında, grubun bir ışık kaynağına tepki olarak salınım yaptığını keşfetti. Tüm parçacık robotu yavaşça ışığa doğru ilerlemeye başladı.

Lipson, “Yeni robotumuzu Gray Goo olarak düşünebilirsiniz” dedi.

"Dursun Özbek'ten Erden Timur'a karalama kampanyası başladı" Hakmar'a tabaklık ve sürahi setleri geliyor! Gratis'lerde çılgın Mayıs indirimleri başladı! Altın fiyatları düşüşe geçti! İşte güncel altın fiyatları Meteorolojiden 18 il için sarı kodlu uyarı! Dolarda hafta sonu hareketliliği! İşte güncel döviz kurları