Korkutucu bir teknolojinin distopyası: Gray Goo!

Araştırmacılar bir asırdan fazla süredir otonom bir robot geliştirmek istiyorlar. Ancak bunlar şimdiye dek biyolojik olmayan, yani; büyümeyen, iyileşemeyen ya da zarar gören yerlerini onaramayan robotlardı

Columbia Mühendislik ve MIT ekibi, her bir bileşen tek tek arızalandığında bile çalışabilecek; sağlam, ölçeklenebilir robotlar geliştirmeye odaklandı.

Creative Machines (Yaratıcı Makineler) laboratuvarını yöneten Lipson, “Robotları farklı şekilde yapmanın bir yolu olup olmadığını keşfetmek için robotik yaklaşımımızın temelini yeniden düşünmeye çalışıyoruz” diyor. 

“Sadece bir robotun biyolojik bir yaratığa benzemesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda onun basit parçacıklardan oluşan ancak sonrasında geniş ve karmaşık yetenekler yaratmasına neden olan bir biyolojik sistem gibi inşa edilmesini amaçlıyoruz.

Aynı zamanda MIT’de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri  alanında “Andrew (1956) ve Erna Viterbi Profesörü” olan Rus,“Doğadaki tüm canlılar organizmalar yaratmak için farklı şekillerde birleşen hücrelerden oluşuyor. Parçacık robotlarını geliştirirken sorduğumuz soru; farklı robotlar yapmak için farklı şekillerde oluşturulabilen robot hücrelere sahip olabilir miyizdi? Robot, görevin gerektirdiği en iyi şekle sahip olabilir -bir tünelde sürünen bir yılan ya da fabrika zemini için 3 elli bir makine. Bu parçacık robotlarına kendilerini yapma kabiliyeti bile verebiliriz demek. Örneğin, bir robotun masadaki bir tornavidaya ihtiyacı olduğunu varsayalım ve tornavida ulaşmak için çok uzak. Robot ekstra uzun bir kol oluşturmak için hücrelerini değiştirirse ne olur? Hedefleri değiştikçe, bedeni de değişebilir.”

Harvard’s Wyss Enstitüsü’nden Chuck Hoberman ve Cornell’deki diğer araştırmacılarla çalışan ekip, genişleme ve daralma gibi basit bir hareketi gerçekleştirebilecek birçok benzer bileşen ya da parçacık kullandı. Simülasyonlarda 100.000, deneysel olarak da 24 parçacıktan oluşan bir sistem gösterdiler.

19 Mayıs neden kutlanıyor? 19 Mayıs anlam ve önemi... En güzel 19 Mayıs sözleri! Atatürk'ün 19 Mayıs ile ilgili sözleri En güzel 19 Mayıs resmi ve kurumsal mesajları! 19 Mayıs ile ilgili şiirler! 2,3,4 kıtalık 19 Mayıs şiirleri! 19 Mayıs sözleri! En güzel 19 Mayıs pano yazıları! Bugün kimin maçı var? 18 Mayıs 2024 maç programı!