Türkiye Uzay Ajansı

TÜRKİYE UZAY AJANSI HAKKINDA BİLGİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olacak olan Türkiye Uzay Ajansı, uzay ve havacılık bilimi teknolojilerine dair hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, yöntemleri, orta ve uzun vadeli amaçları içeren stratejik planlar hazırlayacak.

Ayrıca rekabeti arttıracak bir uzay ve havacılık sanayisinin geliştirilmesi, uzay ve havacılığıa dair teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması, gençlere yetenek kazandırma, uzaya bağımsız erişim imkanı gibi konularda aktif rol üstlenecek.

Ulusal kapsamda ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) nezdinde yürütülen spektrum ve yörünge tahsis ve koordinasyon faaliyetleri ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yürütülen görevler hariç olmak üzere uzay araçları ve uzay yer sistemlerine ilişkin ulusal egemenlik kapsamındaki hakların kullanımına karar vermeye yetkili olacak Ajans, bu hakların yönetimi ve kullandırılmasına yönelik usul ve esasları belirleyerek, bu haklarla ilgili ulusal yükümlülüklerin gereklerini yerine getirecek.

TÜBİTAK UZAY Enstitüsü, TAI, ROKETSAN, TÜRKSAT gibi uluslararası ya da ulusal kurumların uzayla ilgili projelerini Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edecek.

Türkiye Uzay Ajansı üyeleri


Türkiye Uzay Ajansı'nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak çalışması neticesinde yönetim kurulu da bakanlık tarafından seçilecek. Yönetim, yönetim kurulu başkanı dahil 7 kişiden oluşacak ve başkan haricindekilerin çalışma süresi 3 yıl ile kısıtlanacak.

İşte Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın deney yaptığı anlar
Türkiye gözünü "Derin Uzay" ve "Ay Projesi"ne çevirdi! CHP'nin Uzay Ajansı’nın kapatılması için AYM'ye koştuğu ortaya çıktı!
Türkiye'nin ilk astronotunun uzaydaki evine ulaşma saati belli oldu! İlk Türk astronotun uzay yolculuğu için artık saatler kaldı! Alper Gezeravcı kimdir, nereli, kaç yaşında, ne zaman uzaya çıkacak? Çin'in roketi Türkiye'ye mi düşecek? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi Uzaya çıkacak ilk Türk astronot kıyafeti: SAHA EXPO 2022 Uzaya çıkacak ilk Türk için tarih verildi! James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntüledi, TUA'dan esprili paylaşım geldi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Milli Uzay Programı Strateji Belgesi" genelgesi Uzaya gönderilecek ilk Türk olmak için başvurular açılıyor Türkiye Uzay Ajansı, Ay Görevi şarkılarını paylaştı Spoiler içerir: Türkiye Uzay Ajansı'ndan gizemli paylaşım! İstanbul semalarındaki yeşil ışığın gizemi çözüldü! Türkiye Uzay Ajansı, Sözcü'nün "20 bin lira bütçe" iddiasını yalanladı! Türkiye Uzay Ajansı, Uluslararası Astronot Federasyonu'na üye oldu Heyecanlandıran paylaşıma Bakan Varank'tan esprili yorum Antalya'da gökyüzünde ilginç nesne! Türkiye'nin Ay yolculuğu Somali'den mi başlayacak? Uzayda ses var mı? Ses dalgaları Uzay boşluğunda yayılır mı? 'Türk astronot' için 3 aday seçilecek Ay'a yolculuk BURAK projesi ile yapılacak Türkiye 'astronot' yerine ne diyecek? Uzay Limanı nedir? Hangi ülkelerde uzay üssü vardır? Dünya Ay arası kaç km? Ay ile Dünya arasındaki mesafe kaç km? Selçuk Bayraktar: O potansiyel var Türkiye Uzay Ajansı Başkanı kimdir? Serdar Hüseyin Yıldırım kimdir, kaç yaşında? Nereli? Milli Uzay Programı nedir? Türkiye'nin Uzay Programında neler var? Astronot kelimesinin anlamı nedir? Türkçe karşılığı nedir?