Özbekistan

Türk dünyasının en büyük nüfuslu ülkelerinden biri olan Özbekistan, Orta Asya cumhuriyetleri içinde çok geç bağımsızlığını kazandığı hâlde ciddi bir ekonomik gelişme gösteren büyük bir ülkedir. 30 milyonluk nüfusuyla Turan illeri içindeki en büyük ülkelerden biridir.

Özbekistan, resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti (Özbekçe: O‘zbekiston Respublikasi), Orta Asya'da, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmış Türk lehçelerinden Özbekçe konuşan bir devlet. Özbekistan, (Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Türkiye, ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup TÜRKSOY'un üyesidir.

Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde ve batıda Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan'dır.

Türkiye Özbekistan’dan Afrika’ya üretim üssü kuruyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan'dan tüm dünyaya çağrı yaptı! Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Özbekistan'a gidecek
Özbekistan'da şiddetli patlama! Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'den Erdoğan'a tebrik telefonu AnadoluJet'in ilk uçağı törenle karşılandı! Özbekistan Cumhurbaşkanı TOGG'u teslim aldı Erdoğan, Aliyev, Mirziyoyev ve Caparov ile bir araya geldi! İslam Memiş, ülkelerin ne kadar altın aldıklarını açıkladı! Dünyanın gönderdiği yardımlar artıyor Hakkında istenen ceza belli oldu Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde Konu Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi Ampute Milli Takım Teknik Direktörü Osman Çakmak'tan galibiyet sonrası çağrı: 85 milyonu bekliyoruz Ampute Futbol Milli Takımı, Dünya Kupası'nda finale yükseldi Usta oyuncu Serdar Gökhan, Burak Özçivit'e ateş püskürdü: "Kulağımın kılı kadar değeri yok" Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü! Özbekistan'da günün fotoğrafı: Liderlerin gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ve ABD'ye gidecek Filenin Sultanları, galibiyetle başladı! İslami Dayanışma Oyunları’nda Özbekistan'ı mağlup ettik atv'nin yeni dizisi 'Ben Bu Cihana Sığmam'ın Firuze'si Pelin Akil, Özbekistan'da Karakalpakistan Cumhuriyeti'ndeki protestolarda 5 kişi öldü Karakalpakistan'ı kimler karıştırıyor? Özbekistan'da protestoların merkezi Karakalpakistan'da 1 ay OHAL ilan edildi Görenler şaşıp kaldı... Sınır hattında 270 metrelik tünel... Özbek sınır muhafızları ateş açarak 3 Kırgızistan vatandaşını öldürdü! Türkiye, 2022'nin Şubat ayında 25 ton altın satın aldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’da Mirziyoyev ile dostluk ağacı dikti Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in eşi Ziroat Mirziyoyeva ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'a gitti