ehliyet

Sürücü belgesi veya ehliyet yetkili kurumlar tarafından verilen; karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan, kimlik işlevi görebilen resmi belgedir.

Ehliyet alabilmek için gerekli yaş sınırlamaları şu şekilde:

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmekte.
A sınıfı için istenen ehliyet yaşı 20.
C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.

Alırken değil ama ehliyet yükseltirken sürücülerden belirli bir deneyim seviyesi beklenir. Farklı ehliyetler için istenilen deneyim şartları şöyle:

A sınıfı ehliyet almak istiyorsanız en az iki yıllık A2 ehliyeti deneyiminiz olmalı. Bu madde içerisinde ek bir durum da mevcut. A sınıfı ehliyet almayı düşünüyorsanız ve 24 yaşınızı tamamlamışsanız deneyim şartı otomatikman devre dışı kalıyor.
C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet almak istiyorsanız en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor.
BE sınıfı ehliyet almayı düşünenler, halihazırda B sınıfı ehliyete sahip olmalı.
CE sınıfı ehliyet almak istiyorsanız C sınıfı ehliyete sahip olmanız isteniyor.
C1E sınıfı ehliyet almayı düşünüyorsanız CE sınıfı ehliyetiniz olmalısınız.
DE sınıfı ehliyet almak için istenilen deneyim şartı, D sınıfı ehliyete sahip olmak.
D1E sınıfı ehliyet almak istiyorsanız halihazırda DE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor.

Karayolları Trafik Yönetmeliğine bağlı olarak ehliyet almayı düşünen sürücü adaylarının en az ilkokul mezunu olması gerekiyor.

Sürücü kursunuz, kayıt yaptırırken sizden ilkokul diplomasını talep edecektir. Ehliyet alma sürecini tamamladıktan sonra ehliyet çıkarmak için başvuru yaparken tamamlamanız gereken belgeler arasında da ilkokul diplomanız yer alır.

Bu kişilerin ehliyet alamayacağı iddia edildi
Uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? B sınıfı ehliyeti olanlara müjde! Bu araçları sürebilecekler!
15 TL ödemeyenlere 12 bin TL ceza Karayolları Trafik Yönetmeliği değişti! Artık kullanabilecekler... Ehliyet ve kimlik yenilemeyenlere ceza mı var? Yeni açıklama geldi Kimlik ve ehliyette yeni dönem! Yaş sınırı değişiyor! Hangi sınıf kaç yaşında olmalı? Güncel ehliyet fiyatları 2024: A ve B sınıfı ehliyet kaç TL oldu? Ehliyet almak isteyenler dikkat! Düzenlemede sona gelindi! B sınıfı ehliyeti olanlar artık... Ehliyet almak isteyenler dikkat! Fiyatlar ikiye katlanacak 'Ehliyeti evde mi unuttum?' derdine son! Cep telefonunda taşınacak... Kadıköy'de ehliyetsiz yakalanan kadın sürücü polisleri tehdit etti! Ehliyet çıkarma kaç TL oldu? Sınıf sınıf ehliyet harç ücreti 2023! Ehliyet fiyatları 2023 Temmuz! Ehliyet çıkarma kaç TL? Alkol yüzünden kaptırılan ehliyet yargıdan döndü Ehliyeti olan elini çabuk tutsun! Cezası cep yakacak! Ehliyet affı alkolü kapsıyor mu? 2023 ehliyet ceza puanı silinecek mi? 10 bine yakın ehliyet iade edilecek Direksiyon Sınav Ücreti Nasıl Yatırılır? Artık eski kimlik kartlarıyla işlem yapılmayacak Drone Ehliyeti Nasıl Alınır? Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Yeni yıl öncesi kontenjanlar doldu! Ehliyet almak 10 bin TL'yi aşacak Ehliyet alma işini yeni yıla bırakanlar dikkat! Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Şartları 2023 Ehliyet kursu ücretleri belli oldu! Fiyatlar 7 bin TL'yi aştı! Aralarında memurlar da var... Ehliyet yenileme süresi uzatıldı