Alev Alatlı

Alev Alatlı, 1944 yılında İzmir'de doğmuş bir Türk yazardır. Lise eğitimini babasının askeri ataşe olarak görev yaptığı Tokyo'da tamamlamıştır. Lisans eğitimini ODTÜ'de Ekonomi ve İstatistik alanında yapmış ve ardından Fulbright bursuyla gittiği Vanderbilt Üniversitesi'nde Ekonomi ve Ekonometri alanında yüksek lisans derecesi almıştır.

Daha sonra felsefe eğitimine yönelen Alatlı, doktora programına New Hampshire'daki Dartmouth College'da başlamıştır. İlahiyat ve düşünce tarihi üzerine yoğunlaşmış olsa da, doktora derecesini almadan 1974 yılında Türkiye'ye dönmüştür. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmış ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev yapmıştır. Ayrıca California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları gerçekleştirmiştir.

Alev Alatlı, Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkarmış ve daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986 yılında Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırılmıştır. 2006 yılında Moskova'da yayımlanan "Aydanlanma Değil, Merhamet!" adlı romanıyla "Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü"nü kazanmıştır.

Alev Alatlı, Türk edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmüştür. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'na 2018 yılında üye olarak atanmıştır. Ayrıca eserlerinden biri olan "Dünya Nöbeti - Gogol'un İzinde 2. Kitap" adlı eserini Rusça olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hediye etmiştir.

Alev Alatlı, Türk edebiyatına katkıları ve başarılı eserleriyle tanınan bir yazardır.

Emine Erdoğan Alev Alatlı'nın cenaze törenine katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ablaların ablasını ebediyete uğurluyoruz Cumhurbaşkanı Erdoğan da cenaze törenine katılacak
Hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı'nın vasiyeti... Alev Alatlı kimdir? Kaç yaşında? Alev Alatlı neden öldü? Alev Alatlı'nın vefatının ardından o konuşması yeniden gündem oldu! Yazar Alev Alatlı vefat etti!