Kerkük’ün kaderi olan yerel seçim ertelenebilir!

Kerkük’ün yönetim kaderini belirleyecek seçim öncesi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurumu’nda görevli Kürtlerin, 300 bine yakın Kerküklü olmayan Kürtleri seçmen kütüklerine ekledikleri ortaya çıkmıştı. Kerkük’de ortaya çıkan bu gerçek üzerine, Türkmen ve Arapların şikayeti ile seçimlerin ertelenebileceği ifade ediliyor. Irak’ta mahkemenin seçimle ilgili kritik kararı, seçimden önce, 12 Aralık tarihinde vereceği öğrenildi.

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Irak’ın petrol zengini Türkmen şehri Kerkük, 18 Aralık’ta yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor.

KERKÜK’ÜN KADERİNİ BELİRLEYECEK SEÇİMLER 18 ARALIK’TA YAPILACAK!

Irak Parlamentosu 6 Kasım 2023 tarihi olarak belirlenen ve vilayet meclisleri seçimi olarak nitelendirilen yerel seçim tarihini, 18 Aralık 2023 olarak belirlemişti Haziran ayında alınan karar ile Temmuz ayı itibari ile de seçim çalışmaları resmen başlamıştı.

IRAK’DA SEÇİM YAPILAMADI YASA DEĞİŞTİRİLMEK İSTENDİ

Kerkük'te 2005 yılından bu yana, Irak Ticaret Bakanlığı kayıtlarına, diğer illerden yaklaşık 300 bin kürt vatandaşın eklendiği ispat edild. Bu durumun tek taraflı siyasi irade dayatılarak demografik değiştirme politikası olması, çatışmalara ve protestolara neden oldu.Türkmenler ve Arapların ortak protestoları ve Kürtlerle çatışmaların olması nedeniyle seçim yapılmadı. Bir süre sonra Irak Hükümeti ve Irak Kuzey Bölgesel Yönetimi, 6 Kasım 2023'te Irak'ta yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde seçim yasasını değiştirme kararı almıştı. IKBY'nin girişimi ile birlikte Kerkük'te yaşayan ve sadece yemek kartı bulunan,vatandaş olmayan 300 bin kaçak Kürtlerin oyu yasallaştırmaya çalışıldı. Ancak mart ayında Irak Parlementosu’nda yapılan, kavgalı ve tartışmalı oylamada bir sonuç çıkmadı.

KERKÜK’DEKİ SEÇİMLER İTİRAZ ÜZERİNE ERTELENEBİLİR!

Öte yandan, Kerkük'te yapılacak yerel seçimin, başta Türkmenler ile Arapların şikayeti sonucu ertelenebileceği ifade ediliyor. Kerkük’ün yönetim kaderini belirleyecek seçim öncesi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurumu’nda görevli Kürtlerin, 300 bine yakın Kerküklü olmayan kürtleri seçmen kütüklerine ekledikleri ortaya çıkmıştı. Kerkük’de ortaya çıkan bu gerçek üzerine, Türkmen ve Arapların şikayeti ile seçimlerin ertelenebileceği ifade ediliyor. Irak’ta mahkemenin seçimle ilgili kritik kararı,seçimden önce 12 Aralık tarihinde vereceği öğrenildi.

FETÖ CEMAATİ ELE Mİ GEÇİRİYOR? CÜBBELİ İLE İLGİLİ 15 TEMMUZ İDDİASI! OECD, Türkiye büyüme tahminini yükseltti İlk değişim il başkanlarında! 2K formülü ile hayata geçirilecek...
Sonraki Haber