Kenyalı gençler robotik kol ve el geliştirdi

Kenya'da David Gathu ve Moses Kinyua isimli iki genç robotik kol ve el geliştirmeyi başardı. Engelli insanların hayatlarını büyük oranda değiştirebileceği ifade edilen robotik kol, beyin sinyalleri tarafından yönlendiriliyor.

Kenya'da yaşayan Moses Kinyua ve David Gathu isimli iki genç çok önemli bir buluşa imza etti. İki genç, beyin sinyalleri tarafından yönlendirilebilen robotik kol ve el geliştirmeyi başardı. Ülke genelinde şimdiden çok konuşulmaya başlayan bu buluş ile birlikte engelli insanların hayatlarında çok önemli kolaylıklar sağlanabileceği ifade ediliyor.

BEYİN SİNYALLERİYLE YÖNLENDİRİLİYOR

Euronews'in haberine göre, David Gathu ve Moses Kinyua tarafından icat edilerek geliştirilen robotik protezin yönlendirilmesi beyin sinyalleriyle sağlanıyor. Sinyaller, bir "NeuroNode" biyopotansiyel kulaklık alıcısı tarafından bir elektrik akımına dönüştürülerek iletiliyor.

İletilen bu elektrik akımı daha sonra robotun devresine ulaşıyor ve kol hareket etmeye başlıyor. Mekanik kol, geri dönüştürülmüş ahşap dahil olmak üzere çeşitli bir takım bileşenlere sahip. Dikey ve yatay olarak hareket eden kolun ucunda bulunan el ve parmaklar da ayrı bir şekilde harekette bulunabiliyor.

David Gathu ve Moses Kinyua ilkel seviyede empati kurabilen ilk robotları geliştirdiklerini ifade ediyor.

TEK İHTİYAÇLARI VAR: DESTEK

Öte yandan mucize buluşu gerçekleştiren Gathu ve Kinyua'nın üniversite eğitimlerinin olmadığı öğrenildi. Ancak eğitimlerini tamamlamayan gençlerin yapay zeka konusundaki bilgi ve uygulamalarının bazı mezunları geride bırakabilecek düzeyde olduğu ifade edildi. Yapay zeka algoritmaları ile çalışan bu iki gencin icatlarının pek çok engelliye yardımcı olacağı düşünülüyor.

Gençlerin tek beklentileri ise hükümetlerin ve uluslararası kurumların projelerine destek sağlaması.

FED faiz kararını açıkladı Emre Altuğ damatlık giydi! Sevenleri merak etti! Kiminle evleniyor? Vinicius Junior kimdir? Vinicius Junior kaç yaşında, nereli?
Sonraki Haber