Kazakistan Cumhurbaşkanı son talimatını açıkladı: Uyarı yapmadan ateş açılacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, devlet televizyonu aracılığıyla halka seslenişinde, teröristlere karşı uyarı yapmadan ateş açma emri verdiğini söyledi.

Kazakistan'daki protestolarla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği Orta Asya ülkesinde olaylar kısmen kontrol altına alınmaya başlandı. Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, "Ülkede anayasal düzen büyük ölçüde yeniden tesis edildi" açıklaması yaparak bugün bir konuşma gerçekleştireceğini söyledi. Öte yandan, Kazakistan İçişleri Bakanlığı, protestolarda hayatını kaybeden güvenlik görevlilerinin sayısının 18'e yükseldiğini açıkladı. Çatışmalarda iki güvenlik görevlisi kafası kesilerek öldürüldü Devlet Başkanı Tokayev yaptığı son açıklamada "Teröristlere ateş açılması talimatı verdim. Kazakistan'da teslim olmayan teröristler yok edilmelidir." ifadelerini kullandı.

Ülkesindeki şiddet olayları sırasında ‘teröristlerin hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini’ kaydeden Tokayev, ‘teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu’ belirtti. Kazak lider ayrıca, ‘teröriste uyarı yapılmadan ateş açılmasına ilişkin emir verdiğini’ söyledi.

Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin, “Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok” vurgusu yaptı.

Tokayev, kendi çağrısı ile Kazakistan’a ‘çok çabuk bir şekilde’ barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür etti. Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde ‘belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını’ kaydetti.

KAZAKİSTAN'DAKİ PROTESTOLARDA SON DURUM

Hükümetin istifasına yol açan protesto dalgası Kazakistan'ı alt üst etti, ülkenin en büyük şehri ve eski başkenti Almatı'da dün sabah gerçekleşen çatışmalarda silah sesleri duyuldu.

Kazak lider Tokayev, televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu CSTO devlet başkanlarına 'terör tehdidine karşı yardım etmeleri için talep gönderdiğini' duyurdu.

Dün sabah saatlerinin ardından akşama doğru Almatı'daki ana meydanda bir kez daha patlama ve silah sesleri duyuldu. Görgü tanıkları, askeri araçların meydanda göründüğünü söylüyor.

Rusya'nın öncülüğündeki askeri birlikler, Kazakistan'daki hükümet karşıtı gösterilerin bastırılmasına yardım edecek. CTSO'nun Başkanı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ittifakın 'kısıtlı bir süre için' barış gücü bulundurabileceğini belirtti.

Rus medyası , uçakla yola çıkan askeri birliklerin ilk görüntülerini yayınladı. Rus ordu televizyonu Zvezda, Rusya'nın yanı sıra CTSO üyesi diğer ülkeler Ermenistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Belarus askerlerinin Kazakistan'a sevk edildiğini aktardı.

İnternete erişimin kesildiği Kazakistan'da göstericiler, ilan edilen Olağanüstü Hal'e karşın Pazartesi günü Almatı'daki belediye binasını ve havalimanını bastı. Sokaklardan 'İhtiyarlar dışarı' ve 'Hükümet istifa' sloganları yükseldi.

Bazı uluslararası uçuşların durdurulduğu Almatı'da havalimanı göstericilerin kontrolünde. Şehirden yağma haberleri de gelirken, Rus medyası şehrin iki hastanesinin 'teröristler' tarafından kuşatıldığını yazdı.

CSTO'nun Kazakistan'a kaç asker konuşlandıracağına dair henüz resmi bir açıklama yok. İlk gelen bilgilere göre, Ermenistan 70 ve Tacikistan da yaklaşık 200 askerini Kazakistan'a sevk etti.

Kazakistan'ın halihazırdaki başkenti Nur Sultan'da askerlerin sokaklarda devriye gezdiği görülüyor. Rus medyasındaki haberlerde, Kazakistan sokaklarındaki 'silahlı çatışma' vurgusu öne çıkıyor.

KANDİL İSTEDİ, DEM HAREKETE GEÇTİ, CHP DESTEK VERDİ! ASIL PLAN NE? Davinson Sanchez'in yeni adresini resmen duyurdular! İtalya yolcusu... Erkek öğrencileri etek giydirip oynattılar! Soruşturma başlatıldı...
Sonraki Haber