JN1 varyantı nedir, tehlikeli mi, belirtileri neler, Türkiye'de var mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün JN.1 adlı yeni bir alt varyantının dünya genelinde hızla yayılmasını göz önünde bulundurarak bu varyantı "dikkate alınması gereken" bir kategori olarak değerlendirdi. Bu gelişmenin ardından JN.1'in ne olduğu ve belirtilerinin neler olduğu merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki, JN1 varyantı nedir, tehlikeli mi, belirtileri neler, Türkiye'de var mı? İşte, JN1 varyantı hakkında merak edilenler...

Omicron varyantının bir alt türü olan JN.1, Hindistan, Çin ve ABD gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ülkelerde de tespit edildi. DSÖ yetkilileri, şu anda halk sağlığı açısından riskin düşük olduğunu ve mevcut aşıların koruyuculuğunu sürdürdüğünü belirtiyor. Ancak, yetkililer bu kış aylarında COVID vakalarının ve diğer enfeksiyonların artabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu gelişmelerin ardından JN1 varyantının ne olduğu merak ediliyor. Peki, JN1 varyantı nedir, tehlikeli mi, belirtileri neler, Türkiye'de var mı? İşte ayrıntılar...

JN1 VARYANTI NEDİR?

JN1 varyantı, COVID-19'un omicron varyantının bir alt türü olan BA.2.86 pirola varyantının mutasyona uğramış versiyonudur. Bilimsel adı BA.2.86 olan pirola varyantının spike proteininde meydana gelen mutasyon sonucu ortaya çıkan JN.1 virüsü, SARS-CoV-2'nin hücrelere tutunup hastalık belirtileri göstermeye yetecek özelliklere sahip olduğu değerlendirilmektedir. ABD'de ilk kez tespit edilen JN1 varyantı, omicron ve eris varyantlarıyla benzer belirtiler göstermektedir.

JN1 VARYANTI TEHLİKELİ Mİ?

 Dünya Sağlık Örgütü, JN1 varyantının dünya çapında yayılım gösterdiğini ve izlenmesi gereken bir varyant olduğunu belirtmiştir. Tehlikesi hakkında kesin bir bilgi yoktur, ancak uzmanlar dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

JN1 VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

JN1 varyantının belirtileri, genel olarak COVID-19'un omicron ve eris gibi varyantlarıyla benzerlik göstermektedir. Ateş, öksürük, titreme, nefes darlığı ve kas ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Henüz JN1 varyantının diğer varyantlardan farklı semptomlara neden olduğuna dair bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.

JN1 VARYANTI NASIL BELLİ OLUR?

JN1 varyantı, rutin COVID-19 testleriyle teşhis edilebilir. Şu ana kadar ABD, İzlanda, Portekiz, İspanya, Hollanda ve Güney Hindistan gibi ülkelerde JN1 varyantının tespit edildiği bildirilmiştir.

JN1 VARYANTI TEDAVİSİ VAR MI?

JN1 varyantı dahil COVID-19'un omicron, eris ve pirola gibi varyantlarına yakalanıldığında, doktor kontrolünde antiviral ilaçlar alınması önerilmektedir. Bu ilaçlar, belirtileri hafifletmek ve şikayetleri azaltmak için kullanılır.

Henüz kesin bir bilgi olmamakla birlikte, COVID-19 mRNA aşılarının JN1 varyantına karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir.

 JN1 varyantından korunma yolları, diğer COVID-19 varyantlarıyla benzerlik göstermektedir. Aşırı kalabalık ortamlarda maske kullanılması, aşı olunması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve hastalık şüphesi olan kişilerden uzak durma gibi önlemler alınabilir.

JN1 NE DEMEK?

JN1 varyantı, BA.2.86 varyantının spike proteininde türeyen, daha bulaşıcı olduğuna inanılan bir COVID-19 varyantıdır.

JN1 VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Henüz resmi bir açıklama olmamıştır.

Türklere 400 lira, sığınmacılara 10 bin lira... Tepki yağıyor! Merkez açıkladı: Mevduat ve tüketici kredisi faizi geriledi Doların sonu yakın
Sonraki Haber