İşte Oscar'ı kazanan ilk Asyalı kadın yönetmen

Oscar töreninde En İyi Yönetmen ödülünü Chloé Zhao kazandı. Çinli yönetmen Zhao, bu ödülü kazanan ilk Asyalı kadın oldu. Zhao'nun aldığı ödül ABD'de son dönemde Asyalılara yönelik ırkçı saldırılarda yaşanan artışla birlikte ayrı bi önem kazandı.

Tüm sinemaseverlerin merakla beklediği 93. Oscar ödüllerine Çinli yönetmen Chloé Zhao damgasını vurdu. Zhao, Nomadland filmi ile en iyi yönetmen kategorisinde ödül aldı. Zhao, bu ödülü alan ikinci kadın yönetmen olurken, ayrıca aynı kategoride ödülü kazanan İlk Asyalı kadın yönetmen olarak tarihe geçti. Chloé Zhao'nun aldığı ödül ABD'de son dönemde yaşanan ırkçılık olayları açısından da büyük önem taşıyor. Ülkede özellikle koronavirüs salgını sonrası Asyalılara yönelik ırkçı saldırılarda artış yaşanıyordu.

OSCAR TÖRENİNE DAMGA VURDU

Çinli yönetmen Chloé Zhao sadece aldığı ödülle değil aynı zamanda törendeki sade görüntüsüyle de geceye damga vurdu. Zhao, törene katılan tüm isimlerin şıklık yarışına girdiği gecede oldukça sade bir elbise giydi ve makyaj bile yapmadı. Zhao, törene uzun bir elbise altına beyaz spor ayakkabı giyerek katıdı.

CHLOE ZHAO KİMDİR?

Oscar töreninde en iyi yönetmen seçilen Chloé Zhao 1982 yılında Pekin'de doğdu. Batı pop kültürünün ektisinde yetişen Zhao önce Londra'ya ardından ise Los Angeles'a taşınarak liseyi bitirdi. Üniversite eğitimini ise Ney York Üniversitesi'nde bitirdi ve burada film prodüksiyonu eğitimi aldı.

Zhao'nun 2015 yılında çektiği İlk uzun metrajlı filmi olan Kardeşlerimin Öğrettiği Şarkılar, Fransa'daki Cannes Film Festivali'nde gösterildi. Çinli yönetmenin ikinci filmi olan The Rider ise yine Cannes'da ilk gösterimini yaptı. Zhao, çektiği iki filmde de oyuncu olmayan bir kadro kullandı.

Film, 33. Bağımsız Ruh Ödülleri'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında aday gösterildi. Aynı törende, Zhao, kariyerinin ortasında bir kadın yönetmeni ödüllendiren Bonnie Tiburzi'nin adını taşıyan Bonnie Ödülü'nün ilk kazananı oldu. Zhao, son olarak ise Nomadland filmi ile En iyi Yönetmen kategorisinde Oscar kazanarak bu ödülü kazanan ilk Asyalı kadın olmayı başardı.

ASYALILARA IRKÇILIĞIN ARTTIĞI DÖNEMDE GELEN ÖDÜL

Chloé Zhao'nun aldığı Oscar ödülü ABD'de son dönemde hızla artan ırkçılık olayları açısından da önemli bir yer tutuyor. Ülkede özellikle koronavirüs salgını sonrası Asya kökenlilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırılarda büyük artış yaşandı. Öte yandan Atlanta gibi bazı kentlerde de Asyalıların iş yerlerine silahlı saldırı düzenlendi. ABD'de siyah ve beyaz vatandaşlar özellikle Çin ve Tayvan gibi Asya ülkelerinden gelenleri koronavirüsü yaymakla suçlayarak saldırıyorlardı.

"Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan Erkan Yolaç vefat etti Bizim Market'ten atıştırmalık ve içeceklerde özel indirim fırsatı! Robin van Persie'nin yeni takımı belli oldu
Sonraki Haber