İstanbul'da osuruk böceği istilası!

İstanbul’un Üsküdar, Ataşehir ve Sarıyer ilçelerinde görülen ve kokarca böceği olarak da bilinen kahverengi osuruk böceği istilası vatandaşları canından bezdirdi. Peki, kahverengi osuruk böceği ısırır mı? Kahverengi osuruk böceği detayları haberimizde...

Daha öncesinde Karadeniz bölgesindeki bazı illerde görülen kahverengi osuruk böcekleri bu seferde İstanbul’da görüldü. Çin’den yayılan bu kahverengi osuruk böcekleri, Türkiye’de ilk kez 2017 yılında gözlemlendi. Bu tür Kuzey Amerika'da ilk kez Eylül 1998'de Allentown, Pensilvanya'da görüldü.

Osuruk böceği, Artvin üzerinden Türkiye'ye 2017 yılında girmiştir. Zamanla Doğu Karadeniz illerine yayılan türe, 2018'de Sakarya'nın Hendek ilçesinde rastlanmıştır. Ocak 2020 verilerine göre böcek Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Yalova illeri başta olmak üzere 8 ildeki 46 ilçede görülmüştür. Türkiye'de özellikle fındık bitkisine zarar veren kahverengi kokarca, 2017'de 200 milyon, 2018'de 300 milyon, 2019'da ise yaklaşık 500 milyon dolarlık zarara neden olmuştur.

2019'da Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü bu türü yakalamak için Artvin'de 450 feromon tuzak kurmuştur. Prof. Dr. Celal Tuncer'e göre, Artvin'deki fındıkların %20'sinin hasarlı olmasına neden olan bu türün fındıktaki kalite ve verimi yüzde 50 düşürmesi beklenmektedir.

Osuruk böceklerinin en çok zarar verdiği bitkiler arasında patates, soğan, bütün sebzeler ; yer fıstığı, pamuk, mısır, buğday, arpa ,yulaf ,şeker pancarı ve tütünü sayabiliriz. Osuruk böcekleri, pis koku çıkardıklarından dolayı İngilizce’de “stink bug” adı verilmektedir. Işığa doğru yönelmelerinden dolayı geceleri lambaların etrafında uçarlar. İnsanlara zararı dokunmamaktadır.

"Beşiktaş maçını kazanamasa Okan Buruk kovulacaktı! Alman gelecekti" Güneş paneli üreten 20 milyon dolarlık fabrika hizmete girdi TIR ile minibüs çarpıştı! 8 kişi hayatını kaybetti....
Sonraki Haber