İstanbul

İstanbul’un tarihi, Yenikapı Theodosius Limanı kazılarıyla gün ışığına çıkan Neolitik çağ yerleşimiyle, 8500 yıl geriye uzanmış, bu süreçte kentin geçirdiği kültürel, sanatsal, jeolojik değişim ve kent arkeolojisi hakkında yeni bir dönem açılmıştır. Şüphesiz, İstanbul’un tarihi ile ilgili en göze çarpan özelliği, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıdır. M.S. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu çok genişlemiş; İstanbul, stratejik konumundan dolayı, İmparator Büyük Konstantin tarafından Roma’nın yerine yeni başkent olarak seçilmiştir. Kent 6 yılı aşkın bir sürede yeniden düzenlenmiş, surlar genişletilmiş, tapınaklar, resmi binalar, saraylar, hamamlar ve hipodrom inşa edilmiştir. 330 yılında yapılan büyük merasimlerle, kentin, Roma İmparatorluğu’nun başkenti olduğu resmen açıklanmıştır. Yakın çağın başladığı dönemde İkinci Roma ve Yeni Roma adları ile anılan kent, daha sonra "Byzantion" ve geç devirlerde Konstantinopolis olarak adlandırılmıştır. Halk arasında ise kentin adı tarih boyunca "Polis" olarak anıla gelmiştir. Büyük Konstantin'den sonraki imparatorların da şehri güzelleştirme çabalarının devam ettiği anlaşılmaktadır. Kentteki ilk kiliseler de Konstantin'den sonra inşa edilmiştir. Batı Roma İmparatorluğu’nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle, İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizans) başkenti olmuştur. Bizans döneminde yeniden inşa edilen kent, surlarla tekrar genişletilmiştir. Günümüzdeki 6492 m. uzunluğundaki ihtişamlı şehir surları, İmparator Il. Theodosius tarafından yaptırılmıştır. 6. yüzyılda nüfusu yarım milyonu aşan kentte, İmparator Justinyen idaresinde bir altın çağ daha yaşanmıştır. Günümüze kadar ulaşan Ayasofya, bu dönemin bir eseridir. 726-842 yılları arasında kara bir devir olan Latin egemenliği, 4. Haçlı seferinin 1204 yılında şehri istilası ile başlamış, tüm kilise ve manastırlar ile abidelere kadar şehir yıllar boyu talan edilmiştir. 1261'de idaresi tekrar Bizanslıların eline geçen kent, eski zenginliğine tekrar kavuşamamıştır. İstanbul, 53 günlük bir kuşatma sonrası, 1453'te Türklerin eline geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in savaş tarihinde ilk defa kullanılan iri boyutlardaki topları, İstanbul surlarının aşılmasının önemli bir sebebidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti buraya taşınmış, ülkenin çeşitli yerlerinden getirilen göçmenlerle şehir nüfusu arttırılmış, boş ve harap olan şehrin imar çalışmalarına başlanmıştır. Şehrin eski halkına din hürriyeti ve sosyal haklar tanınarak, yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmıştır. Fetihten yüzyıl sonra ise Türk Sanatı şehre damgasını vurmuş, kubbeler ve minareler şehir siluetine hakim olmuştur.

16. yüzyıldan itibaren Osmanlı Sultanlarının Halife olmalarından ötürü, İstanbul tüm İslam dünyasının da merkezi olmuştur. Sultanların idaresinde şehir tamamen imar edilmiş, büyüleyici bir atmosfere bürünmüştür. Eski akropolde kurulu Sultan Sarayı, Boğaziçi'nin ve Haliç'in eşsiz manzarasına hakim kılınmıştır. 19. yüzyıldan itibaren Batı dünyası ile sıklaşan temaslar sonrası, camiler ve saraylar, Avrupa mimarisi tarzında, Boğaziçi kıyılarına inşa edilmeye başlanmıştır. Kısa sürede inşa edilen birçok saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin de sembolleridir. 20. yüzyılın başında, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesine şahit olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu parçalanırken ve iç ve dış düşmanlar kendi payları için mücadele ederken; Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milletinin desteğini alarak, silah arkadaşları ile birlikte, vatan toprağının kurtarılması için mücadeleye girişmiştir. Milletin iradesi ile kazanılan Kurtuluş Savaşı’nı müteakiben; Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Bu süreçte, başkentin Ankara'ya taşınması, İstanbul’un önemini değiştirmemiştir. Bu eşsiz şehir, büyüleyici görünümü ile dünya üzerindeki en önemli kültür-turizm-sanat-finans ve ticaret başkentlerinden biri olmayı sürdürmektedir.

Akaryakıta peş peşe zam! İşte güncel fiyatlar
Terör sevici İBB çalışanı bakın hangi vekilin makam aracından çıktı! Akaryakıta çifte zami! İşte 2 Ekim 2024 güncel fiyatlar
CHP’li Beyoğlu Belediyesi’nde başkanlık makamına çıkışlar kapatıldı! Benzin ne kadar? İşte 1 Ekim 2024 güncel akaryakıt fiyatları Demir çubukla dövüp annesini aradı: Çok ağlıyor okula gel! Süleymancılar, 8 yıl sonra Beykoz'da kermes açtı! Akaryakıtta son durum! İşte 30 Eylül 2024 güncel fiyatlar İş yerlerlerini kurşunlayan suç örgütü üyesi 23 şüpheli yakalandı Sinagogda Yahudiler hep bir ağızdan İzmir Marşı söyledi! Temel kazma çalışmalarında duvar çöktü! Marmara denizi 10 ay boyunca dinlendi! Büyük deprem kapıda mı? Benzin ve motorine zam geldi! İşte 28 Eylül güncel akaryakıt fiyatları Başakşehir Sivas'ta kazandı, 3 puanı hanesine yazdırdı! Fitch, Türkiye Varlık Fonu ve 8 belediyenin kredi notunu yükseltti Akaryakıta çifte zam! Benzinin ardından motorine de zam geliyor Boğaz'da bir kaçak villa skandalı daha! Önce Vaniköy şimdi Sarıyer! Akaryakıta zam geldi! İşte 26 Eylül 2024 güncel akaryakıt fiyatları Benzin zammının ardından akaryakıt fiyatlarında son durum! "Devlete yalvardım, her şeyi söyledim" 'Damatsız düğün' yaparak fenomen olan Kübra'nın veda mektubu... Şeyda polisi şehit eden katil hiç cezaevine girmemiş! Polis katili Piton 82 grubu üyesi mi? Araç sahipleri dikkat! Benzin zammı tabelalara yansıdı! Polis katili suç makinesi çıktı! Taciz, çocuğa cinsel istismar... TV reyting sonuçları: 22 Eylül Pazar! Akaryakıta zam geliyor, tabelalar değişiyor! İşte güncel fiyatlar AK Parti'de kongre maratonu başladı! Birçok il için sağanak yağış alarmı... İşte 21 Eylül 2024 güncel benzin fiyatları