İstanbul Mushafı’nın serencamı…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifi ve himayelerinde başlatılan ve İstanbul Mushafı adı konulan 10 ciltlik dev el yazması Kuran-ı Kerim’i yazımı, tezhibi, süslemeleri ve ciltleri tamamlandı. Hattat Hüseyin Kutlu ve ekibinin 8 yılda hazırladığı 10 ciltlik el yazması Kuran-ı Kerim, İslam sanatının 15 asırlık seyrini yansıtıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi ve himayelerinde başlatılan ve İstanbul Mushafı adı konulan 10 ciltlik dev el yazması Kuran-ı Kerim’i yazımı, tezhibi, süslemeleri ve ciltleri tamamlandı.

66 KİŞİLİK BİR UZMAN EKİP ÇALIŞMASI

Hattat Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından hazırlanan İstanbul Mushafının tamamlanması tam 8 yıl sürdü.

Mushaf, İslam Tarihi ve İslam coğrafyasını merkeze alarak Asr-ı Saadetten Osmanlı’ya, Endülüs’ten Abbasilere, Memlüklülerden Selçuklu medeniyetine İslam sanatının bütün dönem özelliklerini yansıtan dev bir eser.

Mushafta, Endülüs, Memlük, İlhanlı-Celayir, Türkmen dönemleri olarak anılan Akkoyunlu ve Karakoyunlu devri, Timur, Babür ve Safevi dönemlerini takip eden Osmanlı'nın ilk ve son dönemlerinden bugüne kadar uzanan ekoller ve üsluplar özü itibariyle temsil ediliyor.

15 ASIRLIK İSLAM SANAT TARİHİNİ YANSITIYOR

Bin adet tıpkı basımı yapılacak olan İstanbul Mushafının ebatları 356x550 mm.
850 sayfadan oluşan bu devasa el yazması Kur’an-ı Kerim ciltleri orijinal altın süslemeleriyle 10 ciltte toplandı.

HAMURUNDA MEKKE, MEDİNE, KUDÜS, BUHARA VAR 

Biksav’da bir grup gazeteciyi iftar sofrasında ağırlayan Hattat Hüseyin Kutlu, bu titiz çalışmanın hamuruna tarihten bugüne İslam medeniyetlerine merkez olan Mekke, Medine’, Kudüs, Semerkant, Buhara gibi mukaddes yerlerden getirilen bitkilerin kabuklarının soyulup hamur olarak katıldığını anlattı.

Hüseyin Kutlu’ya göre bu hamur aynı zamanda İslam ümmetinin birlik olması için güçlü bir duayı yansıtıyor.

Aldığımız bilgiye göre İstanbul Mushafı’nın tasarım, yazım ve malzemeleri tedarik sürecini anlatan bir kitap ve belgesel hazırlanacak.

Bu çalışmanın bir sergi haline getirilerek dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmesi de planlanıyor.

5 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete yayınlandı! Hamas'tan ateşkes açıklaması! R. Madrid 4 hafta kala şampiyonluğa ulaştı, Arda Güler ilki yaşadı!
Sonraki Haber