İnme, belirtilerini tam 1 hafta önce veriyor!

İnme, belirtilerini tam 1 hafta önceden vermeye başlıyor. İşte 1 hafta önceden belli olan 2 büyük inme belirtisi!

İngiltere’de yapılan bir araştırma, “inme” uyarı işaretlerinin, gerçekleşmeden bir hafta öncesine kadar ortaya çıkabileceğini öne sürüyor. İnme, beyninizin bir kısmına kan akışı kesildiğinde meydana gelen, hayatı tehdit eden bir beyin krizidir.

Her yıl 100.000’den fazla insan inme kaynaklı felç geçiriyor

NHS'ye göre, Birleşik Krallık'ta her yıl 100.000'den fazla insan inmeden dolayı felç geçiriyor ve 38.000'den fazla ölüme sebep oluyor. Birleşik Krallık'ta felç geçirip hayatta kalan yaklaşık 1,3 milyon insan var fakat bunların çoğu şu anda engelli yaşıyor.

Felçlerin yüzde 90’ı önlenebilir!

The Lancet'te yayınlanan önceki araştırma, felçlerin yüzde 90'a kadar önlenebilir olduğunu keşfetti.

Peki, dikkat edilmesi gereken bazı uyarı işaretleri nelerdir?

1. Mini vuruş

Bir kan damarı geçici olarak bloke edildiğinde mini felç veya geçici iskemik atak (TIA) meydana gelir. Kan akışı geri geldikçe semptomlar dakikalar içinde kaybolabilir ve beyin hücrelerinde çok fazla kalıcı hasar olmayabilir. Semptomlar genellikle vücudun bir tarafında uyuşma ve karıncalanmayı içerir.

Bununla birlikte, TIA daha ciddi bir inmenin yolda olduğunun bir işareti olabilir, bu nedenle semptomlar kendi kendine kaybolsa bile onları ciddiye almak ve yardım istemek önemlidir.

Tıp Uzmanları web sitesine göre, TIA belirtisi olan 10 kişiden yaklaşık dördü felç geçiriyor!

2. Ani sayıklama

American Academy of Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bazı insanlar felç geçirmeden haftalar önce ani “deliryum” yaşıyor! Ani hezeyan veya kafa karışıklığı, genellikle etkilenenleri net bir şekilde düşünemez veya konuşamaz hale getirir.

Birinin deliryum yaşadığına inanıyorsanız, kişiye adını, yaşını ve bugünün tarihini sormanız önerilir. Emin değillerse veya size cevap veremiyorlarsa, muhtemelen tıbbi yardıma ihtiyaçları vardır. Deliryum, çoğu zaman inme belirtisi olarak anlaşır değildir. Fakat inmeden önce yaklaşık 10 kişiden 3’ü deliryum yaşıyor. Bilinç bulanıklığı yaşayan veya anlamsız sözler sarf eden yakınlarınız varsa, onların hayatını kurtarabilirsiniz.

Çağlar Söyüncü kariyerinde bir ilki başardı "Türkiye adına tüm dünyaya örnek bir operasyon" Kadın KOBİ Liderleri Ödülleri başvurusunda son günler
Sonraki Haber