İddialar asılsız Sayıştay'da suç duyurusu yolu herkese açık!

Kamuoyunda Sayıştay'ı yıpratmaya yönelik bazı haberler yayınlanırken konunun tam da anlatılanın aksi olduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili iddiayı ortaya atan Emin Çölaşan hükümetin Sayıştay Başkanlığı'nın savcılığa usulsüzlükler ile ilgili doğrudan başvuruda bulunma yetkisini kaldırdığını iddia etti.

Çölaşan 6 Şubat 2020 tarihli yazısında Sayıştay ile ilgili bazı değişiklikler yapıldığını ve Sayıştay'ın elinden yetkilerinin alındığını iddia etti. Çölaşan şunları söyledi:

"Daha önceleri Sayıştay'ın elinde bir yetki vardı...

Yolsuzluk ve usulsüzlük belgelendiğinde, Sayıştay Başkanlığı'nın doğrudan savcılığa başvuruda bulunma yetkisi vardı.

O yetki bu iktidar döneminde (her nedense!) kaldırıldı."

ÇÖLAŞAN'IN YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Oysa gerçek bambaşkaydı. Sayıştay, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 78 inci maddesine dayanarak ceza kanunlarına göre suç teşkil eden fiiller hakkında suç duyurusunda bulunmaya devam ediyor.

YASA APAÇIK ORTADA

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 78 inci maddesi “Denetim ve incelemeler sırasında suç teşkil eden bir fiile rastlandığı takdirde suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin yöntemi” düzenliyor. Böyle bir durumda denetçi, delilleri toplayıp yargılama dairesinde incelenmek üzere Başkanlığa bildirir. İlgili daire onbeş gün içinde yapılacak inceleme sonucunda toplanan ilk delillerin kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte görülmesi halinde, ilgili kamu idaresine veya Cumhuriyet savcılığına gönderilmesine karar verir. İşlemler ve sonrasındaki takip süreci Sayıştay Başsavcılığınca yerine getirilir. Faaliyet Raporunda bu bilgilere yer verilir. (Sayıştay Faaliyet Raporu 2018 (Sayfa 74))

HERKES SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR

Öte yandan konuyla ilgili suç duyuru örnekleri de mevcut. Geçtiğimiz günlerde CHP milletvekillerinin de Sayıştay raporlarında yer alan hususlarla ilgili olarak suç duyurusunda bulundukarı kamuoyuna yansımıştı.

4 Mayıs 2024 Cumartesi TJK at yarışı programı açıklandı! Yaza girerken final yapan diziler hangileri? 3 Mayıs 2024 Cuma TJK at yarışı sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber