Son dakika... Harvard’lı bilim insanları: Sosyal mesafe tedbirlerine 2022’ye kadar aralıklarla ihtiyaç duyabiliriz

Dünya genelinde etkisini tüm ülkelerde hissettiren ve on binlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı bilim adamları araştırmalarına devam ediyor. Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların tahminlerine göre, tek seferlik tecrit virüsü durduramayacak. Hastanelerin kapasitesinin aşmasını önlemek için 2022’ye kadar tekrar eden sosyal mesafe tedbirlerine ihtiyaç duyulabilir.

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının salı günü koronavirüs salgınına yönelik yaptığı araştırmaya göre, tek seferlik tecrit yeni koronavirüsü durduramayacak ve 2022’ye kadar tekrar eden sosyal mesafe tedbirlerine ihtiyaç duyulabilir.

"BULAŞMA RİSKİ 2024 YILINA KADAR SÜREBİLİR"

Ayrıca koronavirüsün bulaşma riskinin ise 2024 yılına kadar sürebileceği ifade edildi.

Harvard ekibinin tahminleri, kısıtlamalar kaldırıldığı anda virüsün oldukça hızlı bir şekilde yeniden hayatı ele geçireceğini gözler önüne seriyor.

ÇALIŞMA EYALETLERİN SIKI TECRİT ÖNLEMLERİNİ HAFİFLETMEYİ GÖZLEDİĞİ SIRADA YAYIMLANDI

Çalışma, ABD’de Kovid-19 vakalarının sayısının en üst noktasına ulaştığı ve eyaletlerin sıkı tecrit önlemlerini hafifletmeyi gözlediği sırada yayımlandı.

Science isimli bilimsel yayında yayımlanan, Harvard’lı çalışma ekibinin bilgisayar simülasyonu Kovid-19 hastalığının, yayılma hızının soğuk aylarda arttığı nezleye neden olan koronavirüslerde olduğu gibi mevsimsel olduğunu varsayıyor.

"HASTALIĞA DAİR ÇOK FAZLA BİLİNMEZ MEVCUT"

Fakat araştırmacılar, enfeksiyon geçirdikten sonra kazanılan bağışıklık düzeyi ve ne kadar süreceği gibi verilerle birlikte hastalığa dair çok fazla bilinmezin mevcut olduğunu belirtti.

Araştırma ekibini yöneten Stephen Kissler, “ABD’de SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalığı yoğun bakım kapasitesi sınırlarının içinde tutmak için tek seferlik sosyal mesafe kuralları muhtemelen yeterli olmayacak” dedi.

"YAYGIN VİRÜS TESTLERİNE İHTİYAÇ DUYULACAK"

Araştırmanın yazarları ayrıca, sosyal mesafe kurallarının yeniden uygulanacağı eşiklerin ne zaman geçildiğini belirlemek için yaygın virüs testlerine ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Science Alert'in haberine göre bilim insanları tedavi ve aşı hazır olduğunda tecridin sıkılığının ve süresinin hafifletilebileceğini belirtti.

KAPASİTEYİ ARTIRMAK İÇİN HASTANALERE ZAMAN KAZANDIRACAK

Ancak bunların yokluğunda gerçekleştirilecek kesintili sosyal mesafe önlemlerinin yoğun bakım kapasitesini artırmak için hastanelere zaman verebileceği aktarıldı.

Aralıklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirten makalede araştırmacılar, enfekte olan bir kişinin edindiği bağışıklığın ne kadar güçlü olabileceğine ve ne kadar sürebileceğine dair çok az bilgiye sahip olunmasının çalışmaya dair en büyük sınırlayıcı etken olduğunu ifade etti.

Piyasaya henüz sürülen antikor testlerinin kişilerin bağışıklığına yönelik temel soruları cevaplayabileceği ve aşınınsa Kovid-19’a karşı nihai araç olacağı belirtildi.

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği yat yarışları nedeniyle askıya alındı Galatasaray - Fenerbahçe derbisinin VAR koltuğuna yıldız hakem atandı Nihal Candan kilo alırsa tekrar cezaevine dönecek mi?
Sonraki Haber