FRANSA KENDİ WAGNER'İNİ Mİ SAHAYA SÜRDÜ?

Ceyhun Bozkurt oceyhunb@gmail.com

Nijer'de Fransa kontrolündeki Cumhurbaşkanı ve yönetimin bir askeri darbe ile devrilmesi sonucunda günlerdir Afrika'yı ve Fransa başta olmak üzere sömürgeciliği konuşuyoruz.

Nijer'de darbeyi yapan yönetimin Fransa'dan askerlerini geri çekmesini istemesi ve uranyum ihracatının durdurulması gibi Batılıların çıkarlarına aykırı icraatların önünü açması gerilimi tırmandırırken, Afrika kıtası da kendi içinde bölünmüşlük yaşıyor. Batı Afrika'daki 15 devletin üye olduğu Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS)'nun askeri müdahale önerilerine Afrika Birliği ülkelerinin yetkilileri karşı çıktı.

Batı Afrika'da Mali ve Burkina Faso'dan sonra Nijer'de ortaya çıkan durum, gerek sömürgeciliğe tepki olarak öne çıkarken öbür yandan Rusya'nın kendisine yönelik Batı kuşatmasını yarmasına da vesile oluyor. Moskova'nın destekleri, Batı Afrika ülkelerini sömürgecilerin elinden kurtarırken, Rusya ile bu ülkeler arasında siyasi, ekonomik ve askeri işbirliği alanında ciddi bir altyapı oluşuyor.

Rusya'nın hamlelerini yaparken öne çıkan kuvvet ise Afrika'daki faaliyetlerini sürdüren Wagner. Wagner'in başta Fransa olmak üzere Batı karşıtı hamlelerin merkezinde yer aldığını söylersek yanılmayız.

Şimdi Fransa'nın da benzer bir gücü devreye soktuğu gündeme geldi. Yani Fransa kendi Wagner'ini aktifleştirdi: Secopex.

Mepa News sitesinin aktardığına göre, Batı Afrika'da arka arkaya darbe yiyen Fransa'nın Doğu Afrika ülkesi Somali'de ortaya çıktığı belirtildi. Haberdeki bilgilerin dayandırıldığı bölge kaynaklarına göre, Fransa Somali'nin kuzeyindeki Somaliland bölgesinde etkinlik alanı inşa etme çabası içerisine girdi. Fransa'nın bu bölgedeki faaliyetlerini Secopex isimli Fransız paralı asker firması üzerinden kurguladığı dile getirildi. Bu kapsamda, bir süredir iç gerilimlerle başı dertte olan Somaliland Cumhurbaşkanı Musa Bihi Abdi'nin Cibuti üzerinden Fransız güçleri bölgesine davet ettiği belirtildi. Bölge kaynakları, Musa Bihi'nin Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle'den Fransa ile bağlantısını kurmasını istediğini ifade etti.

Secopex'in halihazırda Musa Bihi'ye Somaliland'daki isyan hareketlerini bastırmak için yardımcı olduğu belirtildi.

Somali Land'ın Yemen Denizi'ne kıyısı bulunması, Babülmendep Boğazı'na da çok yakın olması, Fransa'nın yeni hesaplarına dikkatlerin çevrilmesine neden oluyor.

Peki nedir bu Socapex?

Aslında yeni bir yapılanma değil.

Kuruluşu 2003 yılına uzanıyor. 1981'den itibaren Fransız ordusunda 25 yıl görev yapan Pierre Marziali tarafından 2003 yılında kuruldu. Tam adı Secopex /CSA International.

Amaç Fransız çıkarlarına hizmet edecek ilk  özel orduyu oluşturmak.

Marziali'nin, gizli servisle yaptığı toplantılarda Fransız ordusunun stratejisini belirleyenlerden biri olduğu iddia ediliyor. Yani Fransa'da bu kadar etkindi.

Somali ve Afrika'nın diğer bölgelerindeki varlığı da kuruluşundan hemen sonraya denk geliyor.

Fildişi Sahilleri'nde bağımsızlık yanlısı devlet başkanı Laurant Gbagbo'nun devrilmesinde etkili oldular. Şirketin unsurları Gbagbo'nun kaldığı konutun kapısına kadar gitmişlerdi.

Kadere bakın ki, komandoları Gbabgo'yu devirme operasyonu yürütürken, Pierre Marziali'nin kendisi de Libya'da Muammer Kaddafi'yi devirme çabaları yürütmekteydi. Fildişi Sahilleri'nde Gbabgo'nun devrilmesinden yaklaşık bir ay sonra Marziali, Bingazi'de Kaddafi muhaliflerince yanlışlıkla öldürüldü. Dost ateşi Fransız askerini ortadan kaldırmıştı. Secopex isimli özel ordu şirketinde Marzialinin yardımcılığını yapan Robert Dulas Kaddafi karşıtlarını yalanlıyordu. Üstelik Kaddafi karşıtlarına silahları secopex şirketi temin ediyor,elemanları askeri egitim veriyordu. Robert Dulas liberation gazetesine verdiği demeçte,Fransadaki Kaddafi karşıtlarıyla buluşmalarının Fransız devletince bilindiğini söylüyordu. (Kaynak: )

Özetle, Fransa çizilen karizmayı Afrika'nın başka bölgelerinde toparlamaya çalışsa da henüz bu konuda etkisi çok kuvvetli değil. Etkiyi artırmak için de gayri nizami harp unsurlarını devreye sokmaya başladı.

Tüm yazılarını göster