EYT sayesinde işverenler de kâra geçecek! EYT’li çalıştıran işverene, 5 puanlık prim indirimi yapılacak: İndirimden yararlanma şartları…

EYT ile bir buçuk milyonun üzerinde kişinin emekli olmak için başvuru yaptı. Ancak bu kişilerin birçoğunun henüz 40’lı ve 50’li yaşlarında olması, çalışmaya devam edecek kişi sayısının fazla olmasına neden oluyor. Tekrar çalışacak EYT’liler için 5 puanlık indirim uygulanıyor. İşte detaylar…

EYT ile pek çok kişi genç yaşta emekli olma hakkı elde etti. Bu durumun hem çalışanlar hem de işverenler açısından olumsuz etkisi bulunuyor. Çalışma hayatından ayrı kalan kişiler bir anda boşluğa düşerek depresyona girebiliyor. İşverenler ise yetişmiş iş gücünü kaybederek sıkıntı yaşayabiliyor.

EYT ile emekli olanların yeniden çalışma hakkı da bulunuyor. EYT’lierden sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılarak çalışma hayatlarına devam etmeleri sağlanıyor. Bu kesintinin büyük kısmını işveren ödüyor. Sosyal güvenlik destek primi uygulaması, 2008 yılından önce sigortalı olan emekliler için geçerlidir. 2008 yılındaki yasa değişikliğinden sonra işe girip emeklilik süresi gelenler, emekli olduktan sonra çalışmaları halinde aylıkları kesilir.

5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

5 puanlık prim indiriminden yararlanmak isteyen işverenlerin EYT nedeniyle emekli olan işçisini bir ay içerisinde tekrar işe alması gerekir. İşten çıkarma gerekçesi ise emeklilik olarak belirtilmelidir.

Bu uygulamadan sadece özel sektör işverenleri yararlanabilir. Ayrıca eğer işverenin prim borcu ya da Sosyal Güvenlik Kurumuna farklı borçları varsa prim indiriminden yararlanması mümkün olmuyor.

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ NE KADARDIR?

4A’lı olarak tekrar çalışmaya başlayan EYT’lilerden %32 oranında prim alınıyor. Bu primin 7,5 puanı işçi tarafından kesiliyor. 24,5 puanlık kısmı ise işveren tarafından ödeniyor. Sosyal güvenlik destek primi kapsamında çalışan işçiler, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsamında da yer alır.

Emekli olup sonradan çalışmaya başlayanların prim kesintisi daha az olacak. Bu nedenle alacakları maaş tutarı da artacak. Emeklilerin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalıştıkları süreler, sigortalılık süresi kapsamında değerlendirilemiyor. Aynı zamanda bu süre boyunca ödenen primler için toptan ödeme talep edilemiyor.

İzmir'de bugün hava nasıl olacak? Ankara'da bugün hava nasıl olacak? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak?
Sonraki Haber