Efsane basketbolcu Nilay Kartaltepe, başarısının nedenini açıkladı: Bir yerlere çok çalışarak geldim

Türk kadın basketbolunun en önemli isimlerinden biri olan Nilay Kartaltepe'den flaş açıklamalar. Kariyerini profesyonel olarak 27 sezon parkelerde geçiren efsane isim, 11 takımda mücadele etti ve 197 kez de ay-yıldızlı formayı sırtında taşıdı. Milli forma altında en büyük başarılara imza atan Kartaltepe, Avrupa ikinciliği ve olimpiyat beşinciliği yaşadı. Tecrübeli oyuncu kurucu, çok çalışarak bu kariyere geldiğini söyledi ve kadın basketboluna gönül vermiş adaylara da önemli bir mesaj verdi.

Sercan AKKUŞ - ÖZEL RÖPORTAJ

27 sezon 11 takım ve sayısız başarılarla dolu bir kariyer. Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi ve A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın efsane ismi Nilay Kartaltepe, SuperHaber'den Sercan Akkuş'a konuştu.

Kartaltepe, Türk basketbolunun genel durumu, altyapı, geçmişte yaşadığı olimpiyat anıları, Euroleague, NBA ve WNBA gibi birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Nilay Kartaltepe'nin SuperHaber'e verdiği özel röportaj...

Kadın basketbolunda ilerlemek isteyen adaylar bu kariyere ulaşabilir mi sorusuna efsane isim, "Tabii ki ulaşabilir. Ama öncelikle çok çalışmak lazım. Günümüz olarak basketbol çok değişti. Benim zamanımda olan basketbol ile şu an olan, hiç birbiriyle bağdaşmıyor. Ben 27 sezonda, 11 takımda oynadım. Üç büyüklerde forma giydim. Bir sürü başarı oldu ama; günde 4 antrenman yapıyordum. Ve as takıma öyle çıktım. Tabii benim şansım, İstanbul Üniversitesi'nin alt yapısında yetişmek. Beni çok yukarılara taşıdı. İstanbul Üniversitesi, oyuncu yetiştiren çok büyük bir kulüp. Şu an yoklar ama. Ben yıldız takım, genç takım ve as takımda oynuyordum o zamanlar. As takımda da iki tane yabancı oyuncu oynayabiliyordu. Bizim avantajımız buydu. Bizi hemen as takıma çıkardılar ve oraya adapte ettiler. İstanbul Üniversitesi, gençlere çok yatırım yapan kulüp olduğundan dolayı biz çok şanslıydık. Bir yerlere de çok çalışarak geldik. Şimdiki nesil de çok çalışıyor. Bir jenerasyon değişikliği var. Ben 2005 yılında ilk defa kondisyoner ile tanıştım. Şimdi nereden baksan, herkesin kondisyoneri var. Ayrıca kendi kişisel gelişim antrenörü var. Aslında çok büyük şans. Aslında tamamen kendileriyle alakalı. Çok çalışırlarsa, vazgeçmezler ise, ben başarılı olacaklarını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ALTYAPIDAN OYUNCU GELMESİ LAZIM"

Geçmiş dönemlerde kısıtlı imkânlarla gerçekleşen Türk kadın basketbolundaki başarının bugünkü imkân ve şartlarla daha fazla olmasını da dile getiren deneyimli oyun kurucu, "Kadın basketbolu olarak, Potanın Perileri'nden yola çıkacağım. 2012 Avrupa Şampiyonası'nda finalim var. Ondan sonra üçüncülüğümüz var. Şimdi 'Jenerasyon olarak bir değişim içindeyiz' deniyor. Alttan oyuncu gelmesi lazım" dedi.

"TÜRK KADIN BASKETBOLCULARIN HAYALİ WNBA"

Sözlerine devam eden Nilay Kartaltepe, Türk kadın basketbolcuların WNBA'e gitmek hayalinin de olduğunu söyledi. Tecrübeli isim, kadın basketbolunda Avrupa'daki Türk takımlarının genel durumu hakkında da açıklamalarda bulundu. 2014 yılında oynanan Avrupa’daki Türk derbisi hakkında Kartaltepe, “Fenerbahçe o zaman inanılmaz bir kadroydu. Herkes şampiyon olmasını bekliyordu. Galatasaray yarı final maçında Ekaterinburg'u yenince rüzgârı arkasına almıştı. O Havayla maçı kazandılar" dedi.

"İNŞALLAH BU KADAR DAHA YAKLAŞABİLİRLER"

 Fenerbahçe'nin geçtiğimiz sezon Euroleague finaline kaybetmesine ilişkin ise Kartaltepe, "Final Four Ataşehir'deydi. En büyük şansı kaçırdılar. İnşallah kupaya bu kadar daha yaklaşabilirler. Aslında çok inanıyorlardı. Orada da arkadaşlarımız var. Biz de çok üzüldük. Sonuçta bir Türk takımının şampiyon olmasını istiyorduk kendi sahasında. Maçtan sonra öğrendiğimizde bazı oyuncuların rahatsızlığı olmuş. Onun stresi olduğunu düşünüyorum. Yoksa onlar da ellerine gelen şansı geri çevirmek istemezler. İnanılmaz bir ortam vardı. NBA oyuncuları sosyal medyadan paylaşımlar yaptı. Kadın basketbolu, Fenerbahçe olunca bir de. Zaten Fenerbahçe kendi içinde bir değer. NBA oyuncularının da bunu paylaşması güzel oldu" diye konuştu.

"DEĞERLİ OYUNCULARIMIZ VAR"

"Türk basketbolu organizasyon olarak mı, yoksa oyuncu yetiştirme konusunda mı başarılı?" yorumları medyada sıkça gündeme geliyor. Bu fikir ayrılıkları üzerine yorumda bulununan tecrübeli isim, şu ifadeleri kullandı:

"Değerli oyuncularımız var. A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın oyuncularını bakarsak hepsi birbirinden yıldız. Erkek basketbolunda geçtiğimiz final serisinden bahsedeceğim. Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes karşı karşıya geldi. Yine bir Türk oyuncu maça damgasını vurdu Melih Mahmutoğlu. Çok kritik yerlerde sahneye çıktı final serisinde. Bütün sezon belki oynamıyor. Euroleague'de fazla süre alamıyor belki. Sahada olunca ama; o giydiği formanın hakkını veriyor. Nitekim Melih gibi, Anadolu Efes'te Buğrahan Tuncer var. Bursa'da geçtiğimiz sezon Onuralp müthiş oynadı. Kesinlikle çok değerli oyuncular var özellikle erkeklerde. İyi bir jenerasyon geliyor. Ergin Ataman ile birlikte çok iyi olacak. Müthiş organizasyonlar yapıyoruz. Bence basketbol olarak da başarılı olduğumuzu düşünüyorum."

ERGİN ATAMAN SÖZLERİ

Ergin Ataman'ın A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın başına gelmesiyle ilgili konuşan Kartaltepe, "A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın Türk hocası olmalı. Ergin Ataman son iki yılda, bir Türk antrenör olarak, ülkemize 2 Avrupa kupası getirdi. Çok büyük olay gerçekten. Ergin Ataman ile bu takımın çok büyük yerlere geleceğini düşünüyorum. Zaten kendi de söyledi,  'Madalya değil, şampiyon olacağız' diye. Bence bu bile güzel bir şey. A Milli Kadın Basketbol Takımı da bir jenerasyon değişikliği içinde. Ben de 2005 yılında bir jenerasyon değişikliğine uğradım. Ablalar vardı önümüzde. Onlardan vazgeçildi, bize yatırım yapıldı. Ben eski jenerasyonla da oynadım. Şimdi olan jenerasyonla da oynadım. Sadece A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın şanssızlığı kısa kısa kamplar yapılıyor. Çünkü sezon içinde yapamıyoruz. Sezon sonunda ise, Amerikalıların ligi olduğu için hızlandırılmış bir şekilde o yılı oynuyoruz. Onun sonunda da sadece 1 aylık kamplar oluyor. Madalya zor gözüküyor ama; yavaş yavaş o seviyelere ulaşacağımızı ümit ediyorum kadınlarda" ifadelerini kullandı.

"LARKIN'LE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ"

 -Türkiye oynamış belli önemli yabancı oyuncular var. Zaman zaman A Milli Erkek Basketbol Takımı'nda bu oyuncular oynama şansı elde etti. Boby Dixon, Emir Preldžić, Scottie Wilbekin gibi birçok önemli isim, ay-yıldızlı formayı giydi. Son olarak ise, Türkiye ve Euroleague'de adından çok söz ettiren Shane Larkin. Anadolu Efes'in yıldızının A Milli Erkek Basketbol Takımı’na büyük katkı sağlayacağını düşünüyor musunuz?

"Bence çok doğru tercih bizim ülkemiz için. Kendisini çok beğeniyorum. Türkiye'de yaptığı başarılar ve Anadolu Efes'le Euroleague'de zafere ulaşması ortada. Geçen sene A Milli Erkek Basketbol Takımı'nda da iyiydi. Daha önceki yabancı oyuncular da A Milli Erkek Basketbol Takımı'na devamlı katkı veren isimlerdi. Önemli olan burada Türkiye'yi bilmesi ve ülkemizde oynaması. Larkin ile beraber büyük başarılara imza atacağımızı düşünüyorum."

"AZİZ YILDIRIM ANTRENMANIMIZI KAÇIRMAZDI"

 -27 sezon 11 takım ve üç büyük kulüp. Üç büyüklerin içinde en çok kadın basketboluna ilgisi olan taraftar topluluğu hangisiydi?

"Ben ilk şampiyonluğumu Fenerbahçe'de yaşadım. 100. yılda Fenerbahçe'de oynuyordum. Müthiş bir olaydı, benim için tarihe geçmek. Kadın basketbolu Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım'ın göz bebeğiydi. Başkan hiçbir antrenmanımızı ve organizasyonumuzu kaçırmazdı. Sadece bizim değil, kulüpteki bütün şubelerin ve altyapıların maçlarını. Bütün taraftarların hepsine çok saygı duyuyorum. Ama Fenerbahçe taraftarı benim için özeldir. Basketbol taraftarı ve çok bilinçliydi. Benim için Fenerbahçe taraftarı diyebilirim."

"BENİ RECEP TÜRKOĞLU YETİŞTİRDİ"

 -27 sezonluk basketbol kariyerine etki eden en önemli Türk Hoca kimdi sorusunu sorarsam, ne cevap verirdiniz?

"İlk şampiyonluğumu Zafer Ağabey (Zafer Kalaycıoğlu) ile yaşadım. Tabii çalıştığım tüm antrenörler benim için değerlidir. İlk beni Recep Türkoğlu yetiştirdi. Bizi İstanbul Üniversitesi'ne getiren ilkokul takımından Recep Türkoğlu. Hayri Pekergin, yıldız ve genç takım antrenörümüzdü. Bizim üzerimizde onun da çok büyük emeği vardır."

"TÜRK ANTRENÖRLERE ŞANS VERİLMELİ"

 -Türk antrenörlerinin basketbolda daha ileri seviyelerde olacağını düşünüyor musunuz?

"Ben aslında hepsini çok takdir ediyorum. Genç antrenörlere de yatırım yapılacağını düşünüyorum. Ceyhun Yıldızoğlu, A Milli Kadın Basketbol Takımı başantrenörü, yardımcısı Olcay Orak en son Çukurova'yı çalıştırıyordu. Galatasaray'ın başındaki isim Efe. Çok antrenör var, şans verilmesi lazım. Şans verilmezse, onlar da ön plana çıkamıyorlar maalesef ve kendilerine olan güvenleri gidiyor. Birçok isimle konuşuyorum. Çoğu benim arkadaşım. Büyük kulüpler yabancı hoca tercih ediyor. Fenerbahçe yıllardan beri böyle bir politika uyguluyor. Zafer Kalaycıoğlu'ndan sonra Türk antrenör olarak Fırat Okul'la devam ettiler. Türk antrenörlerin kendilerine yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum."

"İKİSİNİ BİR ARADA GÖTÜREMEDİM"

 -Basketbolcu olmak isteyen bir kız çocuğu, bu hayalinin peşinden giderken eğitimi ve sporunu nasıl koordineli bir biçimde devam ettirebilir?

"Bu okulların elinde bir şey. Ben de ikisini bir arada götüremedim. Marmara Üniversitesi’nde okuyordum. Derağzı’nda antrenman yapıyordum. Dışarıdan bakınca okul yakın geliyor. Günde 2-3 antrenman yapınca bir yere gidemiyorsun. Bir de İstanbul trafiği gerçeği ortaya çıkınca, sonuç bu oluyor. Bunu beraber götüren çok insan var. Gerçekten çok büyük başarı. Okulların, takımlara nasıl yardımcı olabileceği konusunda karar alması lazım. Gördüğüm kadarıyla okullar ve kulüpler bu konuda anlaşamıyor. Eskisi gibi 1-2 tane okul dışında burs veren yok."

"BOLT YANIMDAN KOŞUYORDU"

 -2012 Londra Olimpiyatları'na katılmış biri olarak, oradaki izlenimleriniz nelerdi?

"Ben olimpiyatlara gidene kadar, neymiş bilmiyormuşum. Bir tane köy düşünün herkes eşit sporcu. Yürürken yanımdan Bolt koşarak geçiyor. Rahmetli Kobe, benle beraber aynı ortamda yemek yiyordu. Lebron James öyle. Müthiş bir ortamdı. Allah bütün sporculara olimpiyat görmeyi nasip ettin. 'Anlatılmaz yaşanıyor' diyorlar. Biz elendik, ben 3 gün daha kaldım orada eşim yanıma geldi."

-Eşiniz Cengizhan Kartaltepe, Türkiye'nin önemli voleybolcularından birisiydi. Fenerbahçe'nin 100. yılında aynı kulüp çatısı altında farklı branşları temsilen forma giyiyordunuz. Fenerbahçe 100. yılında tüm branşlarda şampiyon oldu. Eşinizle birlikte önemli bir kulübün 100. yılında şampiyon olmak nasıl bir duyguydu?

 "Çok güzel bir duygu. Fenerbahçe'nin 100. yılında ikimizin farklı branşlarda şampiyonluk yaşaması bize çok büyük mutluluk verdi."

"CURRY BAŞKA BİR BOYUTTA OYNUYOR"

NBA'de değişen oyun tarzıyla ilgili konuşan Kartaltepe, "Hızlı ve atlet olan kazanıyor. Play-off turu hariç NBA ilgimi çekmiyor. Sezon bana şov amaçlı geliyor. Play-off turlarında zaten savunmalar sertleşiyor. Stephen Curry başka bir boyutta oynuyor. Eskiden insanlar onun yaptıklarını şans olarak görüyordu. Benim görüşüm çok çalışıyor. Ve karşılığını alıyor" dedi.

"NBA'DE OYUNCULARI SERBEST BIRAKIYORLAR"

 -Bir NBA oyuncusuna başantrenörü söz geçirebilir mi?

"NBA'de antrenörler oyuncuları serbest bırakıyorlar. Bütün oyuncuların liderlik özelliği var. Steve Kerr'ün takımında Stephen Curry, kendi oyuna girip çıkıyor. Bunlara göz yumulması lazım. Başarı böyle geliyor. Biz de o rahatlık yok. Maçı kaybedersen, basın olarak hemen üstüne geliyorlar. Ben canlı NBA maçı izledim. Oraya gidip görseniz. Maçtan 3 saat önce salondaydım, sıkılırsınız mesela. Tamamen şov amaçlı. Kalabalığı anlatamam. Toplam 7 saat kalmıştım. Hiç sıkılmıyorsun."

Anadolu Efes ve Fenerbahçe'nin Euroleague'in önemli ekiplerinden olduğunu dile getiren Nilay Kartaltepe, "İnşallah bu takımlara bir yenisi daha eklenir" dedi.

"OBRADOVIC'İN DÖNMESİ GÜZEL OLDU"

-Fenerbahçe'nin başında artık Dimitris İtoudis var. Ve Obradovic, Euroleague'e geri döndü. İtoudis, Obradovic'in eski yardımcısı ve bu rekabetin içinde Ergin Ataman da olacak. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 "Obradovic'in Euroleague'e dönmesi çok güzel oldu. Takımlar dışında aralarındaki rekabet de artacak. Göreceğiz bakalım, inşallah güzel bir sezon çıkar."

"NEVRİYE YILMAZ İLE YETİŞTİM"

-Kadın ve erkek basketbolunda oyun tarzını en beğendiğiniz isimler?

 "Bütün oynadığım oyunculara saygı duyuyorum. Hepsi benim için çok değerli. Ben küçük takımdan beri İstanbul Üniversitesi'nde Nevriye Yılmaz ile yetiştim. Onunla oynamaktan çok büyük keyif aldım. Yasemin Horasan, Esmeral Tunçluer, Birsel Vardarlı, Tuğba Palazoğlu hepsi çok değerli. Yeni dönemden de Pelin Derya Bilgiç ile oynadım. Erkeklerde ise, Peter Naumoski, Orhun Ene, Hidayet Türkoğlu, Kerem Tunçeri."

"EN KISA SÜREDE KARARIMI VERECEĞİM"

Geleceğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Nilay Kartaltepe, "Hocalık ya da yöneticilik. Daha ne yapacağıma karar vermedim. En kısa sürede kararımı vereceğim. Yeter ki ben bu camianın içinde olayım" ifadelerini kullandı.

NİLAY KARTALTEPE KİMDİR?

Nilay Kartaltepe (d. 13 Ocak 1979, İstanbul) milli Türk basketbolcu. 1.72 boyundadır ve oyun kurucu pozisyonunda görev yapmıştır. 2010 senesinde Fenerbahçeli voleybolcu Cengizhan Kartaltepe ile evlenmiştir. Kartaltepe sırasıyla; 1996-98 İstanbul Üniversitesi, 1998-00 Erdemir, 2000-01 Beşiktaş, 2001-07 Fenerbahçe, 2007-08 Beşiktaş Cola Turka, 2008-09 Panküp TED Kayseri Koleji, 2009-10 Galatasaray Medical Park, 2010-2011 Beşiktaş Cola Turka, 2011-2012 BOTAŞ, 2012-2014 İstanbul Üniversitesi, 2014-2016 Adana ASKİ, 2016-2017 Mersin Büyükşehir Belediyespor, 2017 AGÜ Spor Kulübü, 2018 Adana ASKİ, 2018 Ormanspor takımlarının formalarını giymiştir. 2022 yılında Ormanspor'da profesyonel basketbolculuk kariyerini noktalamıştır.

Diş sararması nasıl geçer? Diş nasıl beyazlatılır? Altın talebi ilk çeyrekte merkez bankalarının alımlarıyla yükseldi Kırkikindi yağmurları nedir, ne zaman başlar, neden yağar?
Sonraki Haber