DSÖ'den komplo teorilerini çürüten rapor

Çin'in Wuhan bölgesinde çıkan ve 127 milyonun üzerinde insanı etkileyen koronavirüs salgınının nasıl ortaya çıktığı ile ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı. DSÖ'nün raporuna göre virüsün insan eliyle ya da laboratuvar kazasıyla yayılması ihtimalinin düşük olduğu vurgulandı. Virüsün hayanlardan bulaştığı kesinlik kazanırken, salgının ilk çıkış noktası olarak görülen hayvan pazarının rolünün ise 'belirsiz' olduğunun altı çizildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamaya hazırlandığı raporda koronavirüs salgınının nasıl başladığı ile ilgili çarpıcı veriler yer aldı.  DSÖ'nün taslak raporunda salgının nasıl başladığı ile ilgili farklı senaryolar yer aldı. Öte yandan, DSÖ'nün raporu ile salgınla ilgili en çok konuşulan komplo teorisi ise çürütüldü. Söz konusu raporda göre tüm dünyayı etkisi altına alan virüsün insan eliyle yayılmasının en düşük ihtimal olduğunun altı çizildi.

CNN'de yer alan habere göre,Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgınının nasıl başladığını belirlemek için yaptığı soruşturmada çarpıcı bilgiler elde etti. DSÖ'nün taslak raporuna göre virüsün bir hayvandan bulaştığının altı çizildi.

İKİ FARKLI SENARYO VAR

DSÖ'nün raporunda virüsün yayılmasıyla ilgili iki farklı senaryo bulunuyor. Birinci senaryoda doğadan yakalanan ve bir çiftlikte büyütülen bir hayvandan bulaşabileceği üzerinde duruluyor. Ancak bu senaryoda söz konusu hayvanın ne olduğu belirtilmezken, bu hayvana virüsün yarasadan bulaşma ihtimali ise düşük görülüyor. Bu senaryoya göre virüsün, Çin tarafından resmen açıklandığı 2019 yılı Aralık ayından önce yaklaşık 2 ay boyunca yayıldığı belirtildi.

İkinci senaryoda ise salgının başlamasında 'günah keçisi' ilan edilen yarasalar bulunuyor. Söz konusu senaryoda ise yarasa ya da benzeri bir hayvandan insanlara virüsün doğrudan bulaşmış olabileceğinin altı çizildi.

KOMPLO TEORİLERİ ÇÜRÜDÜ

Dünya Sağlık Örgütü'nün taslar raporunda yer alan bilgilerle birlikte 127 milyonun üzerinde insanı etkisine alan koronavirüs salgınının insan eliyle bulaşması ihtimalinin bulunmadığı belirtildi. Rapora göre virüsün bir laboratuvardan sızması ya da bir duman silahıyla yayılması ihtimalinin 'çok düşük' olduğu vurgulandı. Öte yandan salgının dondurulmuş gıdalardan bulaşma ihtimalinin ise 'olası' olduğu belirtildi.

WUHAN'DAKİ HAYVAN PAZARININ ROLÜ BELİRSİZ

Tüm dünyanın koronavirüsle tanışmasına neden olduğu belirtilen Wuhan'daki hayvan pazarı da DSÖ'nün raporunda yer alan bir başka unsur oldu. Raporda canlı hayvan pazarının salgının yayılmasındaki rolünün 'belirsiz' olduğu üzerinde duruldu. Ancak hayvan pazarında oluşan kalabalığın virüsün yayılmasında rolü olabileceği belirtildi. DSÖ yetkililerinin salgının başladığı iddia edilen Wuhan'daki hayvan pazarında yaptıkları incelemeye göre yüzeylerde virüse rastlanırken, hayvanlarda ise rastlanmadı. Öte yandan salgının resmen açıklanması öncesinde diğer hayvan pazarlarında virüsün dolaşımda olabileceği yönünde kanıtlar bulunuyor.

Hemşire Selen Bilgin'in şüpheli ölümü: Doktor sevgili iddiası! Ali Koç'tan başkanlık başvurusu: İmzaları teslim etti! Meteoroloji'den deprem bölgesi hava tahmin raporu geldi!
Sonraki Haber