Dolar tırmanıyor, hisse senetleri düşüyor

Dolar yeniden tırmanıyor. Çin’de Kovid kısıtlamaları nedeniyle artan huzursuzluk, hisse senetlerinde düşüşe neden oluyor. İşte detaylar...

Piyasalar, Çin’de artan Kovid kısıtlamaları nedeniyle olumsuz bir havaya büründü. Dolar kayda değer bir tırmanış sergiledi ve hisse senetleri belirgin şekilde düşüş yaşadı.

Küresel piyasalardaki olumlu hava tersine dönmeye başlıyor. Bunda Çin’de yaşanan Kovid merkezli huzursuzluğun artmasının büyük etkisi bulunuyor. Yatırımcılar ise güvenli bir liman bulmak amacıyla dolara sığınıyor.
Black Friday'de düşük talep
Bloomberg’den Brett Miller’ın haberine göre, Çin'de Kovid kısıtlamaları nedeniyle artan huzursuzluk küresel piyasalarda ürperti yaratıyor. Dolar ve hazine tahvilleri yükselirken hisse senetleri düşüyor.
Çin hisse senetleri, Avustralya, Japonya ve Güney Kore'de de görülen ekonomik zayıflık ile hisse senedi piyasasındaki düşüşlere öncülük ediyor. ABD vadeli kontratları, Black Friday’de (Muhteşem Cuma) gözlenen mütevazı müşteri trafiği ve Amerikalı perakendecilerin yaptığı yoğun indirimlerin karamsar havaya bürünmesiyle düşüş eğilimine girdi.
Dolar ise her ikisi de Çin ile ticarete açık olan Avustralya ve Güney Afrika para birimleri karşısında kayda değer kazançlar göstererek, yatırımcıların güvenli liman sığınak talebiyle yükselişe geçti.
Hazine tahvillerindeki yükselişe Avustralya ve Yeni Zelanda devlet tahvillerindeki yükseliş eşlik etti. Bu arada, Asya'nın Japonya çıkışlı yüksek oranlı dolar tahvillerini temerrüde karşı sigortalama maliyeti beş gün içinde ilk yükselişini yaşadı.
New York merkezli Teneo Holdings LLC Genel Müdürü Gabriel Wildau, “Piyasalar, en azından kısa vadede yeni tedarik zinciri kesintilerini tetiklemesi ve tüketim talebini azaltması muhtemel olan Çin’deki yaygın protestolara ve artan vaka sayılarına olumsuz tepki verecek” diyor.
Petrol ise Çin'deki gelişmelerin risk iştahını ve talep görünümünü zedelemesi ve zaten kırılgan olan küresel piyasalarda stresi artırmasıyla düşüş eğilimine girdi. Altın da, doların güçlenmesiyle düşüş eğilimine girerek aşağı yönlü baskıya boyun eğdi.
Piyasalarda çelişki dönemi
Öte yandan, Çin'den kaynaklanan karamsar ruh hali, Fed'in 1-2 Kasım toplantı tutanaklarının çoğu yetkilinin faiz artırım hızını yavaşlatmayı desteklediğini göstermesinin ardından geçen hafta küresel piyasalarda yaşanan artışla çelişiyor.
Fed'in son toplantısından bu yana yatırımcılar, enflasyon endişelerini bir şekilde hafifleten ve daha küçük faiz artışı ihtimalini daha da güçlendiren bir dizi ekonomik veriyi olumlu karşılamıştı. S&P 500 Endeksi, Eylül başından bu yana endeksin en yüksek seviyeye çıkmasını sağlayan haftada yüzde 1,5'lik bir kazanç kaydetmişti. Benzer şekilde, Nasdaq da hafta boyunca kazanç sağlamıştı.

Tüm gözler ise bu hafta açıklanacak olan ABD istihdam raporunda ve Fed Başkanı Jerome Powell ve New York Fed Başkanı John Williams'ın yapması beklenen açıklamalarda olacak.
Yaşanan karmaşanın ortasında, Çin Merkez Bankası Cuma günü nakit borç verenlerin rezervde tutması gereken miktarı bu yıl ikinci kez düşürdü ve bu, Kovid kısıtlamaları tarafından baskı altına alınan bir ekonomiye verilen desteği artırdı.
Sidney merkezli Saxo Capital Markets Piyasa Stratejisti Jessica Amir, “Çin ekonomisiyle bağlantılı alanlar ve ekonomiler muhtemelen bir süre savunmasız kalacak. Çinli şirketlerin ileriye dönük kazançları yatırımcıların odağında olacak ve muhtemelen yatırımcılar kendilerini satış yaparak ifade edecek” şeklinde görüş bildirdi.

İstanbul Fatih'te 2 İETT otobüsü çarpıştı! Yaralılar var Bursa'da mobilya fabrikası alevlere teslim oldu Hakim Ziyech'ten ilginç istatistik! Bu alanda en iyi oldu
Sonraki Haber