Doğu Karadeniz için sel ve heyelan uyarısı: Aylardır biriken yağışlar geliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Doğu Karadeniz'de geçtiğimiz sonbahar ve kış mevsimlerinin kurak geçmesinin ardından beklenen yağışların geleceğini, haziran ve temmuz aylarının büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Ersoy, "Bölgemizde yağışlar, normalde düşmesi gereken aylarda gerçekleşmedi. Yağışsız bir sonbahar ve kış geçirdik. Ancak biriken yağışlar gelecektir. Yaklaşan 2 aylık süreç, taşkın ve heyelan riskinin yüksek olduğu bir dönemdir" dedi.

Son günlerde İç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve taşkınlar, dikkatleri Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Doğu Karadeniz'e çekti. Uzmanlar, küresel ısınmanın etkisiyle yağış rejimindeki değişkenliklerin "sel-heyelan" riskini artırdığını ve can kaybı ile mal kayıplarına neden olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, ani ve yerel yağışların yanı sıra meteorolojik uyarıların dikkate alınmasını, özellikle fındık ve çay üreticilerinin yağışlar sırasında güvenli bölgelere geçerek tedbirli olmalarını öneriyor. Ayrıca, bölgenin kuvvetli coğrafyasında tarım toprakları için sağlam ağaçların dikilmesi ve riskli istinat duvarlarının gözden geçirilip güçlendirilmesi tavsiye ediliyor. Uzmanlar, olası sel ve heyelanlar için haziran ve temmuz aylarının kritik olduğuna dikkat çekiyor.

Dünyanın en hızlı savaş uçakları belli oldu! Otomobil markaları kampanyaları patlattı! Sıfır faiz uzun vade Şampiyonluğa koşan Galatasaray'da ayrılık çanları çalıyor! Alves Fenerbahçe'yi Mourinho'ya anlattı: Tüm şampiyonlukları unut! Toz taşınımı ve kuvvetli yağışa dikkat! Tedbirinizi alın... Sağanak yağış geliyor...