Doğu Anadolu Fay Hattı kırıldı mı, hangi illerden geçiyor?

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Doğu Anadolu Fay Hattı hangi illerde sorusu gündeme geldi. Türkiye deprem risk haritasına göre vatandaşlar sorgulama işlemlerini gerçekleştirirken Doğu Anadolu Fay Hattı kırıldı mı sorusuna da yanıt arandı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde sabah saatlerinde yaşanan 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 7 büyüklüğünde bir bağımsız deprem daha yaşandı. Vatandaşlar Türkiye deprem risk haritasına göre son sorgulamalarını gerçekleştirirken dikkat çeken noktalardan birisi de Doğu Anadolu Fay Hattı oldu.

Doğu Anadolu Fay Hattı Nedir?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturmaktadır. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini göstermektedir.

Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırmaktadır.

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son bulmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı Nerelerden, Hangi İllerden Geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmektedir.

Konya'da gece vakti deprem! Bahar dizisinin Umay'ı Afra Saraçoğlu'na benzetildi! Çileden çıktı Filistin bayrağı açtığı için tehdit edilmişti! Milli Sporcu Akyüz konu
Sonraki Haber