Devlet üniversitesinde "Yabancı öğrenci" yolsuzluğu!

Kastamonu Üniversitesi’nde Libya’dan Türkiye’ye Ankara merkezli CHAM ofis aracılığıyla getirilen 200 öğrenciden, rektörlüğün bilgisi dâhilinde kanunsuz bir şekilde para alındığı ortaya çıktı. Öğrencilerden davet mektubu karşılığında 500 Euro alan yöneticilerin bununla da yetinmeyip, Libya Hükümetinin öğrenci başına Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne ödediği 14 bin doların dışında her yıl el altından “kayıt parası” adı altında 8 bin dolar para aldığı belirlendi.

Diriliş Postası'ndan Atakan Irmak'ın haberine göre, Kastamonu Üniversitesinin Libya Hükümetiyle yaptığı anlaşma gereği Libyalı öğrencilerin üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimi almalarına olanak verilmişti. Eğitim için Türkiye’ye gelmek isteyen Libyalılar, davet mektubu alabilmek için Rektörlüğe müracaat ettiğinde Rektörlüğün, Libyalı öğrencileri, Suriyeli G.H. tarafından Ankara’da kurulan CHAM (ŞAM) Ofisle irtibata geçmeleri için yönlendirdiği öğrenildi.

Öğrencilerden edinilen bilgilere göre, Üniversiteye gelen Libyalılar, Rektörlük tarafından Ankara’daki ofisin Üniversitedeki temsilcisi N.H.’ye gönderiliyor. Rektörlük, bu kişiye İlahiyat Fakültesi binasında bir oda tahsis ederken buraya gelen öğrenciler, N.H.’ye davet mektubu için 500 Euro ödeme yaptığı tespit edildi. Bu para karşılığında öğrenciler Üniversitede sorumlu Rektör Yardımcısının imzası bulunan davet mektubuyla Türkiye’ye getiriliyor. İddialara göre G.H. Rektör Seyit Aydın’ın bilgisi dahilinde Rektör Yardımcısı A.R.Ö. ve Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı S.A. eliyle öğrencilerden katkı payı bahanesiyle resmi belge, dekont, makbuz vs. olmadan senelik 8 bin dolar para alıyor. Toplanan paradan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit Aydın’ın da haberdar olduğu söylenirken öğrencilerin konu üzerine YÖK ve Savcılığa suç duyurusunda da bulunduğu belirlendi.

HEM LİBYA’DAN HEM DE ÖĞRENCİLERDEN PARA ALMIŞLAR!

Kastamonu Üniversitesi’nde yaklaşık 200 Libyalı öğrenci doktora ve yüksek lisans eğitimi alıyor. Libya Hükümeti, her bir öğrenci için Kastamonu Üniversitesine yıllık 14 bin dolar ödüyor. Ancak, üniversite yönetimi, buna ilave olarak makbuz, dekont, tutanak vs. olmaksızın öğrencilerden elden 8 bin dolar alıyor. Libya Hükümeti ile Rektörlük arasında imzalanan protokole göre, 14 bin dolar karşılığında öğrencilerin laboratuar masrafları, dil eğitiminin de karşılanması gerekiyor. Ancak Libyalı öğrencilerin laboratuarda kullanacağı malzemeleri üniversite rektörlüğü, usulsüz bir şekilde Libyalı öğrencilere aldırdığı söyleniyor. Aynı şekilde öğrencilere dil eğitimi verilmediği de ortaya çıktı. Hatta kendi alanlarında yüksek lisans ve doktora dersi bile verilmeden ilgili öğrencilerin derslerden para karşılığı geçirildiği öğrenildi.

YÖK'e gönderilen şikayet dilekçesi

HOCALAR PARA KARŞILIĞINDA TEZ YAZIYOR!

Bu kapsamda yüksek lisans ve doktora tezlerinin para karşılığında hocalar tarafından yazıldığı; İngilizce / Türkçeye çevrilen tezleri, yine danışman hocaların para karşılığında yaptığı ortaya çıktı. Tehdit almamak ve zarar görmemek için isimlerinin gizli tutulmasını isteyen öğrenciler kendileriyle yapılan röportajda konuyu şu şekilde özetledi: “Libya’dan burslu şekilde Türkiye’ye gelenlerden önce davet mektubu öne sürülerek 500 Euro alınıyor. Rektör Yardımcısı A.R.Ö imzalı belgeyi alanların bir yıl TÖMER’de dil eğitimi görmesi gerekiyor. Ancak bu yapılmıyor. Daha sonra doktora ya da yüksek lisans yapmak isteyenler sınavlara tabi tutularak öğrenim görmeye hak kazanıyor. Resmiyette böyle gözükse de öğrenciler, hiçbir sınava tabi tutulmadan alınıyor ve sınavlardan geçti gösteriliyor. Burada CHAM Ofis yetkilisi N.H. devreye girerek bizlerden rektörlüğün bilgisi dâhilinde dönem başı 4 bin dolar para istiyor. Aksi takdirde kaydımızın yapılmayacağını ifade ediyor. Bu paranın sadece Libyalı öğrencilerden alındığını duyduğumuzda rektörlüğe gidip şikâyette bulunduk ama bizleri kimse dinlemedi. Rektör yardımcıları A.R.Ö. ve S.A. bu konuda bizi, N.H.’ye göndererek parayı elden ona vermemizi istiyorlar. Konu Rektör Seyit Aydın tarafından da bilindiği halde bu usulsüz uygulama devam ediyor.

LİBYA BÜYÜKELÇİLİĞİNE YOLSUZLUK HABER VERİLDİ

Rektörle de bu konuyu görüşmek istedik ancak kendisinden bir türlü randevu alamadık. Rektör bütün bu yolsuzluklardan haberdar olduğu halde durdurmadı. Yaşanan haksızlığı duyurmak için toplanıp Kastamonu Valiliğine gittik ancak burada da Özel Kalem Müdürü konunun Rektörlükle ilgili olduğunu söyleyerek bizi geri çevirdi. Bu kez rektörlük önünde toplanıp protesto gösterisi düzenledik ama yaşanan haksızlığı sona erdiremedik. Bu yıl güz döneminde 45 Libyalı arkadaşımız Kastamonu’ya geldi. Onlar da aynı uygulamalara maruz kaldılar. Bu zamana kadar çok sayıda arkadaşımız Kastamonu’dan mezun olup Libya’ya döndüler. Dönmeden önce durumu, Libya Büyükelçiliğine bildirdiler. Libya’ya döndükten sonra da Türkiye’de Üniversite yetkilileri tarafından dolandırıldıkları anlatıyorlar. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam ülkelerinden Türkiye’ye gelen öğrencilere çok önem verdiğini biliyoruz. Biz de iki kardeş ülke Türkiye ile Libya arasında yaşanan bu olumsuzluğa üzülüyoruz ama buna engel olamıyoruz.”

Para karşılığı Libyalı öğrencilere verilen davet mektubu

ÖĞRENCİLERDEN ALINAN PARALAR NEREDE?

2011 yılında Kastamonu Rektörlüğüne getirilen Seyit Aydın’ın görevinin bitmesine henüz 1,5 yıl var. Her yıl yaklaşık 200 öğrenciden kayıt harcı adı altında kişi başı 7 bin dolar para toplanması ve davet mektubu kapsamında 500 Euro alınmasına devam ediliyor. Kayıtlarının silineceğinden korkan öğrenciler çaresizce bekleyişine devam ederken toplanan paraların rektörlükte paylaşıldığı iddia ediliyor.

Meteoroloji uyarmıştı: Hortum kameralara yansıdı Atlas Okyanusu’nda tekne alabora oldu: 50 düzensiz göçmen kayıp MHP’li Ersoy’dan Özgür Özel’in paylaşımına tepki!
Sonraki Haber