COVID-19 yeniden mutasyona uğradı: Arcturus varyantı tehlikesi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hindistan'da yeni bir COVID-19 varyantı olan 'Arcturus'un görüldüğünü belirtti. Bu yeni tür nedeniyle virüs daha bulaşıcı hale gelmiş durumda ve ülkede günlük vaka sayısı 3 bin arttı. Peki Arcturus varyantı ne kadar tehlikeli?

Yeni bir COVID-19 alt varyantu olan 'Arcturus' Hindistan'da ortalığı karıştırdı. Omicron alt varyantı olan ve teknik olarak XBB.1.16 olarak adlandırılan Arcturus, geçen ay enfeksiyonların 13 kat artmasına neden oldu.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, vakalardaki artış nedeniyle hastanelerin olası bir hasta akınıyla başa çıkmaya ne kadar hazır olduğunu kontrol etmek için tatbikatlar düzenlemeye başladı.

BAZI BÖLGELERDE MASKE YASAĞI GERİ GELDİ

Hindistan’da Arcturus nedeniyle bazı eyaletlerde bir yıldan fazla bir süredir ilk kez halka açık ortamlarda yüz maskeleri geri geldi. Güney eyaleti Kerela Sağlık Bakanı Veena Georgei hamile kadınlar, yaşlılar ve altta yatan sağlık sorunları olanlar için maske takılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, 12 Nisan'da sadece bir günde 3 bin 122 artışla 40 bin 15 aktif Covid-19 vakası tespit edildiğini duyururken, Oxford Üniversitesi'nin yürüttüğü Our World in Data platformundan ayrı rakamlar, yeni günlük vakaların bir ay önceki 242'den 4 Nisan'da 3 bin 108'e ulaştığını gösterdi.

DSÖ: ENDİŞE VERİCİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), XBB.1.16'yı izliyor ve yetkililer, Arcturus'ta endişe verici bazı mutasyonlar olduğunu belirtti.

DSÖ COVID-19 sorumlusu Dr. Maria Van Kerkhove konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Arcturus, birkaç aydır dolaşımda. Laboratuvar çalışmalarında artan bulaşıcılığın yanı sıra potansiyel olarak artan patojenite gösteren başak proteininde ek bir mutasyona sahip olduğunu gözlemledik. Ancak, Arcturus önceki varyantlardan daha ciddi hastalığa neden olduğuna dair bir kanıt yok." ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, Arcturus’un "yakın gelecekte dünya çapında yayılacağını" belirterek, yeni alt varyantın bağışıklık sisteminin mücadele etmesini zorlaştıran mutasyonları olduğunu belirtti.

Türklere 400 lira, sığınmacılara 10 bin lira... Tepki yağıyor! Merkez açıkladı: Mevduat ve tüketici kredisi faizi geriledi Doların sonu yakın
Sonraki Haber