CHP'ye katılmadığı için maaşı kesilen gazi, kahrından vefat etti! Oğlu bu ayıbı mezar taşına yazdırdı

Sarıkamış Harekâtında soğuktan kangren olan ayak parmakları hastanede kesilen Yüzbaşı Seyit Öktem'e gazilik ünvanı verilmişti. CHP'ye katılma talebini reddeden Öktem'in gazi maaşı kesildi. Kahrından ölen yüzbaşının oğlu, bu utanç verici durumu babasının mezar taşına yazdırdı.

Sivaslı Yüzbaşı Seyit Öktem, Sarıkamış Harekâtı'nda, soğuktan kangren olan ayak parmaklarını kaybetti. O dönem gazilik unvanı verilerek maaş bağlanan Öktem'den, daha sonda CHP'ye katılması istendi.

Gazi Yüzbaşı ise "Ben askerim siyasetle işim olmaz" diye reddetti. İddiaya göre, bunun üzerine Sivas'a müfettiş gönderilerek, kesilen parmaklarının yeniden çıktığı yönünde verilen raporla gaziliği elinden alınandı ve maaşı kesildi. Oğlu Osman Yaşar Öktem'de bu utanç verici durumu kahrından ölen babasının mezar taşına yazdırdı.

TORUNLARIM UNUTMASIN DİYE YAŞANANLARI KAYDA ALMIŞ

SABAH'a konuşan Osman Yaşar Öktem'in torunu Aysem Öktem; "Her şeyi dedemin bıraktığı ses kayıtlarından öğrendik. Seyit Mehmet dedemizin parmakları Erzurum Hastanesinde kesilmiş. Gazi ve malul maaşı bağlanmış. O dönemde, askeri rüştiyeden arkadaşı olan İsmet Paşa, Lütfi Paşa, Hasan Paşa ziyaretine gelmişler. 1934'te ise Sivas'a bir yetkili gönderip CHP'ye katılması istenmiş. Reddedince de anlı yıl Ankara'dan bir müfettiş gönderilmiş.

KESİLEN PARMAKLARI YENİDEN ÇIKARDILAR

O müfettişte yeniden doktor kontrolünden geçirmiş. Doktor ise yazdığı raporda kesilen parmakların yeniden çıktığını belirtmiş. Kesilip geri istenen maaştan başka geliri yokmuş. Sefalet içerisinde, kahrından öldüğü söyleniyor. Dedem Osman Yaşar Öktem'de, babasının yaşadığı mağduriyet ve haksızlık bilinsin diye mezar taşına yazdırdı. Ben bir şey diyemiyorum ama babam ve dedem haklarını helal etmedi" dedi.

Kamyonet öğrencilerin arasına daldı: 29 yaralı Sakla Beni final bölümü ile ekranlara geliyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel görüşmesinde neler yaşandı?
Sonraki Haber