Büyük skandal ortaya çıktı! Emekli ABD'li askerler kimlere çalışıyor?

ABD ordusundan emekli olan çok sayıda askerin yurt dışında 'danışman' olarak çalıştığı ortaya çıktı. ABD basınına yansıyan bilgilere göre aralarında emekli amiral ve generallerin de yer aldığı 500 eski asker özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arab Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkelerinde çalıştı. Emekli askerlerin yurt dışında yüksek miktarda para kazandığı belirtiliyor.

ABD'de ordudan emekli olan 500 personelin yurt dışında çalıştığı ortaya çıktı. Aralarında general ve amirallerin de olduğu emekli askeri personelin, aralarında Suudi Arabistan'ın da olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde danışman olarak görev alığı ortaya çıktı. Dış ülkelerde çalışan eski ABD askerlerinin bunun karşılığında yüklü ödemeler aldığı tespit edildi.

Washington Post gazetesinin yaptığı araştırma ile ABD ordusunda emekli olan 500 personelin 'danışman' adı altında dış ülkelerde çalıştığı ortaya çıktı. Aralarında general ve amirallerin de olduğu emekli askerlerin özellikle Suudi Arabistan gibi ABD'nin insan hakları ihlalleri ile suçladığı ülkelerde görev yapması dikkat çekti. Emekli askerlerin en yüksek parayı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden aldığı öğrenildi. ABD'li eski askerlerin bölgede hükümetlerin yanı sıra farklı sektörlerdeki şirketlere de güvenlik danışmanlığı yaptığı belgelerle tespit edildi.

EMEKLİ ASKERLER WASHİNGTON YÖNETİMİNDEN İZİN ALMAK ZORUNDA

ABD'deki mevcut yasalara göre emekli askerler dış ülkelerde görev yapamıyor. Çünkü askeri personeller emekli olsa da göreve çağrılabilir. Ayrıca emekli askerler sonrasında sadece sivil görevlerde bulunabiliyor. Emekli askerlerin yurt dışında iş yapmaları ise özel izinle mümkün oluyor. Washington Post'un elde ettiği bilgilere göre, ABD'li emekli askerlerin yurt dışında çalışma izni neredeyse otomatik olarak veriliyor. Son yıllarda yurt dışında çalışmak için başvura 500 emekli askerin neredeyse tamamına çalışma izni verildi. Ayrıca çalışma izni isteyen askerlerin ABD'nin 'düşman' olarak nitelediği İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler için başvuruda bulunmadığı görüldü. 

TARİFE RÜTBEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Emekli ABD askerlerinin en çok Suudi Arabistan'da çalıştı. Suudi Arabistan'da 25 emekli subayın görev yaptığı öğrenildi. Öte yandan ABD'li askerlerin Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası çalışmaya devam etmesi dikkat çekti. Suudi Arabistan'da çalışanlar arasında eski başkanlardan Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı James L. Jones ile George W. Bush'un yönetimindeki Ulusal Güvenlik Ajansını yöneten emekli General Keith Alexander da bulunuyor.

ABD'li emekli askerlerin yurt dışında kazandığı para rütbelerine göre değişiyor. Emekli askerler arasında en fazla parayı 4 yıldızlı generaller kazanıyor. Söz konusu rakamlar aktif bir askerin kazandığının çok daha üstüne çıkarak yüz binlerce dolara ulaşabiliyor. Suudi Arabistan'ın eski bir özel harekat mensubuna özel operasyonlar danışmanlığı için yılda 258 bin dolar ödediği öğrenildi. Öte yandan Avustralya hükümeti bazı üst düzey emekli deniz kuvvetleri mensubuna toplam 10 milyon dolardan fazla ödeme yaptı.


SuperHaber Özel / Serkan Talan

'Kripto yasası' TBMM'de! İşte detaylar... Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme: Bir emniyet müdürü serbest! Toz taşınımı, kuvvetli sağanak ve yükseklerde kar erimesine dikkat!
Sonraki Haber