Borç yapılandırma düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Kamu alacaklarına yapılandırma getiren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Nisan tarihinden önceki borçların yapılandırılacağı düzenleme için son başvuru 31 Ağustos'ta yapılacak ve ilk taksitler eylül ve ekim ayı sonuna kadar ödenecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Koronavirüs salgını döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlar için hazırlanan kanuna göre; gecikmiş vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri, idari para cezaları, SGK prim borçları, KYK borçları, gümrük cezaları, belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları yeniden yapılandırılabilecek. 30 Nisan tarihinden önceki borçların yapılandırılacağı düzenleme için son başvuru 31 Ağustos'ta yapılacak ve ilk taksitler eylül ayı sonuna kadar ödenecek.

Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin 30 Eylül 2021'e kadar, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitinin 31 Ekim 2021'e kadar, diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi gerekecek.

Başvuru ve taksit ödeme sürelerinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda bitecek. Hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilecek.

Daha önce yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri halinde bu düzenlemenin hükümlerinden yararlanabilecek. Kanun ayrıca il özel idareleri, belediyeler ve spor kulüplerine yönelik farklı taksit seçenekleri de içeriyor.

Kanun, 2016-2020 yılları arası için matrah artırımını da kapsadı. Matrah artırımında bulunan mükellefler, 2021 yılına devreden zararlarının yüzde 50’sini silinecek. Dava safhasındaki kesinleşmemiş amme alacakları da yapılandırılabilecek.

ABD üniversitelerindeki Filistin'e destek protestoları yayılıyor! 3 Mayıs 2024 Cuma hangi kadrolara personel alınacak? 3 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete yayınlandı! İşte o kararlar...
Sonraki Haber