Bir gramı trilyon dolar ediyor! Bulursanız dikkat edin

Altından daha kıymetli madenlerin olduğu dünyada özellikle bazı madenlerin gramının trilyon dolarlar ettiği biliniyor. İşte dünyanın en kıymetli altı madeni…

Türkiye’de olduğu gibi dünyanın maden yatırım ağırlığı da genellikle altın etrafında şekilleniyor. Sadece değerli olmayan altın, aynı zamanda yatırımcısına güven veren bir gelir sağlaması nedeniyle de sıklıkla tercih ediliyor. Geçtiğimiz sene kötü zamanlar geçirmesine rağmen yüzde 40’tan fazla getiri sağlayan altını tahtından edecek olan bu madenler ise, dünyanın en değerli madenleri arasında yer alıyor.

Değerli maden denince akla ilk altın gelse de bu madenlerin yanında gramı sadece bin 116 TL olan altının esamesi bile okunmuyor. Ons bazında ise şimdilerde bin 823 dolar dolaylarında işlem gören altın, bu madenlerin yanında pek de kıymetli durmuyor. Peki dünyanın en değerli madeni hangisidir? İşte dünyanın en değerli 6 madeni…

BU MADENLERİN GRAMI SERVET DEĞERİNDE

Dünya üzerinde çok az olması ve bulunması neredeyse imkansıza yakın olması nedeniyle dünyanın en pahalı madenlerinden biri olan antimatterin gramı şu an için 62 trilyon dolar kadar. Gerçekten bir servet değerinde olan antimatter, uzay yakıtı olarak kullanılmaya en yakın maden görülüyor. Açıkçası antimatter pek bilinmese de listede yer alan bir başka maden olan pırlantanın değeri, elbette herkesçe biliniyor. Saf karbondan meydan gelen ve sert olan pırlantanın bugünkü değeri 55 bin dolar. Bir başka önemli maden olan kaliforniyum 252, sadece 1950 yılından bu yana biliniyor. Değeri oldukça iyi olan bu madenin gramı ise 27 milyon dolara denk geliyor.

BU MADENLERİ BULMAK SON DERECE ZOR

Elbette bu madenleri değerli kılan çok az bulunması. Bu kapsamda Stardust uydusu tarafından taşındığı bilinen kuyrukluyıldız tozu madeni, dünyanın en pahalı madenlerinden birisi. Öyle ki, gramının bugünkü değeri tam 28 milyar euro. Bir başka önemli maden tritium, genellikle yapı içerisinde kullanılan ‘Çıkış’ işaretlerinin yer aldığı tabelalarda kullanılıyor. Gramı 30 bin dolar olan bu maden Türkiye’de de kullanım alanı bulunuyor. Listenin son madeni ise Painite, doğada bulunan ve çok nadir olan bir element olarak biliniyor. 1 gramı 9 bin dolar değerinde olan bu madenini demir miktarına göre rengi değişiyor.

Hemşire Selen Bilgin'in şüpheli ölümü: Doktor sevgili iddiası! Ali Koç'tan başkanlık başvurusu: İmzaları teslim etti! Meteoroloji'den deprem bölgesi hava tahmin raporu geldi!
Sonraki Haber