Bina güçlendirmesi için uzmanlara kulak verin! İki isim peş peşe uyardı

Deprem felaketindeki yıkım ve can kaybının ardından bina güçlendirme çalışmalarına talep ve ilgi arttı. İnşaat mühendisleri olan Ahmet Göçmez ile Sinan Türkkan’dan ise konuya ilişkin açıklamalar peş peşe geldi.

Türkiye’de meydana gelen iki büyük depremin yarattığı can kaybı ve hasar, depremin hazırlıksız yapı ya da yerlerde ne kadar büyük bir kayıp yaratacağını bir kez daha ortaya koydu. Uzmanların büyük İstanbul depremi uyarıları da vatandaşların bu konuda önlem alma isteğini artırdı. Önlem hususunda kentsel dönüşüm gibi bina güçlendirmelerini de sıklıkla öneren uzmanlar, peş peşe açıklama gerçekleştirdi.

Kanal D Haber’in gündeminde yer alan bina güçlendirme çalışmaları için ana haber çalışanları, İnşaat mühendisleri olan Ahmet Göçmez ile Sinan Türkkan’a mikrofon uzattı. İki isim konuya ilişkin öneli uyarılarda bulunurken; işin maddi yüküne ilişkin de bilgi verdi. Peki, güçlendirme sırasında evden çıkmak gerekiyor mu? Bir bina nasıl güçlendirilir, maliyeti ne kadar? İşte tüm detaylar...

İNŞAAT MÜHENDİSİ AHMET GÖÇMEZ: TÜM BİNALAR GÜÇLENDİRİLEBİLİR

Bina güçlendirmelerine ilişkin ilk konuşan isim İnşaat Mühendisi Ahmet Göçmez oldu. Açıklamalarında “Tüm binalar güçlendirilebilir. Kolonlardan kirişlerden numuneler alınıyor. Binayı ayakta tutan taşıyıcı elemanlardır kolonlar” ifadelerini kullanan Ahmet Göçmez, “Ne kadar güçlü olup olmadığı binanın nerelerinden hasar alacağı sonucu çıkıyor” ifadelerini kullandı. Güçlendirme esnasında her zaman binaların boşaltılmasının şart olmadığını bildiren Göçmez, şöyle konuştu:

“Eğer ki güçlendirme yapılacak kolonlar sadece zemin ve temele güçlendirme yapılacaksa binada yaşayanlar yaşamlarına devam edebilirler. Ama tüm binaya güçlendirmeler yapılacaksa binanın boşaltılması gerekebilir.”

İNŞAAT MÜHENDİSİ SİNAN TÜRKKAN: SADECE KOLONLARI BÜYÜTMEKLE SORUN ÇÖZÜLMÜYOR

Bina güçlendirmelerine ilişkin bir açıklama da İnşaat Mühendisi Sinan Türkkan’dan geldi. Sinan Türkkan; “Sadece kolonları büyütmekle sorun çözülmüyor. Paslanma varsa paslanmanın tamirleri yapılıyor. Temizlendikten sonra yüksek mukavemetli harçlarla tekrar sıvanacak ve bunun üzerine de yine karbonfiberle güçlendirmeler gerçekleştirilecek” diyerek, sürece ilişkin bilgi verdi. “Güçlendirme yapılan binalara daire başına 240 bin TL, düşük faizli, 10 yıl vadeli kredi devlet sağlıyor. Hiçbir zaman binanı yıkıp yapma maliyetinin 3’te birini geçmiyor” diyerek, maddi olarak güçlendirme yapanları kamunun desteklediğini de bildiren Türkkan, karbonfiberin kullanılmasını ise şu sözler ile önerdi:

“O karbonfiberin ince olduğuna bakıp da aldanmamak gerekiyor. Çok ince bir malzeme olan ve 3-4 mm kalınlığında olan bu ürün, demirden 10 kat daha güçlü. Binanın taşıyıcı kolonlarına sarılan karbonfiber, taşıyıcı kolonu daha da güçlü hale getiriyor. Mutlaka kolonun dört tarafının sarılması gerekiyor. Çökmesini engelliyor.”

İddialar sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması! Yarışmacılardan Filistin mesajı geliyor! 8 Mayıs 2024 at yarışı programı belli mi? Hangi hipodromlarda koşu var
Sonraki Haber