"Bilimin ticari meta olmasına izin vermemeliyiz!"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ODTÜ Teknokent Açılışı'nda konuştu. ODTÜ'nün eğitimdeki başarılarına dikkat çekerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilim ahlaki değerlere yaslanıyorsa o nispette insana ve topluma hizmet eder. Bilimin ticari meta haline gelmesine izin vermemeliyiz." dedi. "Küresel rekabette öne geçebilmek için üniversitelerimizi en etkin biçimde kullanmalıyız." diyen Erdoğan bu konuda Çin'i başarılı bulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ODTÜ Teknokent Açılışı'nda yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şöyle: 

ODTÜ başarıları ile hep adından söz ettirmiştir. ODTÜ'yü hep kaliteli öğrencileriyle, sahip olduğu yüksek standartlı öğretim kadrosuyla değerlendiriyoruz. Eğitimde ODTÜ markası hala ilk sıralarda yer alıyorsa bunu kurulduğu toprakların mayasına borçludur. ODTÜ'nün kuruluş amacı 16 yıllık politikamızın ifade biçimidir.

İnsanlık tarihinin en eski eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Harran’dan Nusaybin’e, Cizre’den Hatay’a, İzmir’den Bursa’ya, Erzurum’dan İstanbul’a kadar ülkemizin her köşesi kadim eğitim kurumlarının izleriyle doludur. Biz mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkısını artırmakla mükellefiz.

Bilim ahlaki değerlere yaslanıyorsa o nispette insana ve topluma hizmet eder. Bilimin ticari meta haline gelmesine izin vermemeliyiz.

Çok ideal bir yüksek öğretime sahip olmadığımız bir gerçek. Yeni dönemde niteliğe, kaliteye yoğunlaşmamız gerekiyor. Yüksek öğrenim sistemimizi çok daha ileriye taşımamız şarttır.

Vakıf üniversitelerimizin kaliteli eğitime katkıda bulunmadıklarını görüyoruz. Tıp, mühendislik ve hukuk gibi temel alanlarda eğitim kalitesinin yükseltilmesi acildir.

NİCELİK NİTELİK MESELESİ

Üniversite öğrencisi sayısını 8 milyona yükselttik...

Merkel'e sordum sizde üniversite öğrencisi sayısını sordum 3 milyon dedi. 

Tabii bir nicelik nitelik meselesi var ama onu da önümüzdeki yıllarda aşacağımızı düşünüyorum. 

Bilim ahlaki değerlere yaslanıyorsa o nispette insana ve topluma hizmet eder. Bilimin ticari meta haline gelmesine izin vermemeliyiz.

Çok ideal bir yüksek öğretime sahip olmadığımız bir gerçek. Yeni dönemde niteliğe, kaliteye yoğunlaşmamız gerekiyor. Yüksek öğrenim sistemimizi çok daha ileriye taşımamız şarttır.

"YÜKSELTİLMESİ ACİLDİRDİR"

Vakıf üniversitelerimizin kaliteli eğitime katkıda bulunmadıklarını görüyoruz.

Tıp, mühendislik ve hukuk gibi temel alanlarda eğitim kalitesinin yükseltilmesi acildir. Teknolojiyi geliştiren, üreten ülke konumuna gelmedikten sonra hedeflerimize ulaşamayız. Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak teknolojiye hakim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Bu noktada en büyük görev üniversitelerimize ve hocalarımıza düşüyor.

"ÇİN'İ ÇOK BAŞARILI GÖRÜYORUM"

Küresel rekabette öne geçebilmek için üniversitelerimizi en etkin biçimde kullanmalıyız. Üniversite sanayi işbirliğini çok daha ileriye taşımalıyız. Bu noktada Çin Halk Cumhuriyeti'ni çok başarılı görüyorum.

"DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ BULUNUYOR"

Teknoparkların kuruluş amaçlarının dışında kullanılmaması için buraya gelecek firmalar özenle seçilmelidir. Üniversitelerimizle birlikte daha yapacak çok işimiz bulunuyor.

Türkiye üniversite yönetmelerinin özerkliği bakımında dünyada gerçekten çok iyi bir yerdedir.

SELVİ’DEN OSMAN KAVALA SAVUNMASI: KİMLER İÇİN ‘ZIRVALIYORLAR’ DEDİ? Türk Lirası 'sahalara' geri dönüyor Yusuf Yazıcı'nın yeni adresi belli oldu
Sonraki Haber