Bilim insanları, doğanın beşinci gücünü keşfetmeye çok yakın!

Fizik alanındaki bilim insanları, doğanın beşinci bir gücünü keşfetmeye doğru yaklaştıklarını açıkladı. Fermilab'daki araştırmacılar, 'Müonlar' aracılığıyla insanlar için yeni bir fizik keşfiyle çığır açabilir.

Chicago merkezli Fermilab laboratuvarındaki araştırmacılar, atom altı parçacıklar olan müonların sıradışı davranışlarını inceleyerek, fizikte devrim niteliğinde bir gelişme öngörüyorlar.

Müonlar, atom altı parçacıklar olarak adlandırılır ve Fermilab'da yapılan deneylerde öngörülemeyen bir şekilde davrandıklarına dair kanıtlar bulunmuştur. Bilim insanları, bu beklenmedik davranışın nedenini henüz açıklamasa da, bu bulgu gelecekte fizik alanında büyük bir çığır açabileceğini düşünüyor.

DOĞANIN BEŞİNCİ GÜCÜ BİLDİĞİMİZ FİZİĞİN SINIRLARINI ZORLUYOR!

Şu anki fizik anlayışını oluşturan Standart Model, yerçekimi, elektromanyetizma, güçlü kuvvet ve zayıf kuvvet olmak üzere dört farklı kuvvet kategorisini içerir. Bu dört kuvvet, evrende bulunan nesnelerin ve parçacıkların etkileşimlerini açıklar.

Doğanın beşinci bir gücünün keşfedilmesi durumunda ise, bu durum mevcut fizik teorilerini temelden sarsabilir. ABD'deki bir parçacık hızlandırıcı tesisi olan Fermilab, 2021 yılında doğanın beşinci bir gücünün varlığına dair olasılıkları gündeme getirdi ve o zamandan beri bu teorileri kanıtlamak için yoğun veri toplama çalışmalarını sürdürüyor.

Fermilab'daki kıdemli bilim adamı Dr. Brendan Casey'ye göre, "Tamamen yeni bir alana giriş yapıyoruz ve ölçümleri daha önce görülmemiş bir hassasiyetle gerçekleştiriyoruz."

"G eksi iki (g-2)" adı verilen bir deneyde, müon adı verilen atom altı parçacıklar yaklaşık 15 metre çapındaki bir halka içinde hızlandırılıyor ve yaklaşık ışık hızında bin kez dönüyorlar. Bu deneyde, müonların Standart Model'e uymadığına dair daha fazla kanıt elde edilmiş ve bilim insanları, bu durumun yeni bir doğal güçten kaynaklandığına inanıyor.

Standart Modeldeki eksiklikleri anlamaya çalışan bilim insanları, Londra'daki Imperial College'dan Dr. Mitesh Patel, "Standart Modelin tahminlerine uymayan davranışları ölçmek, parçacık fiziği alanında kutsal bir amaçtır. 50 yılı aşkın süredir başarılı testlerden geçen bu model, devrimci bir adım atabileceğimiz bir noktada olduğumuz anlamına gelir" dedi.

Ancak Fermilab ekibi yarışta tek değil. Avrupa'daki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki bilim insanları da aynı amacı güdüyor ve bu nedenle doğanın beşinci gücünü kanıtlamak için yoğun bir şekilde çalışıyorlar.

Bu büyük yarışın sebebi, beşinci bir kuvvetin Standart Modeli ihlal etmesi ve parçacık fiziği anlayışını temelden değiştirebilecek olmasıdır. Fermilab ekibi, mevcut modele uymayan müon davranışları nedeniyle artık "Standart Modelin ötesindeki fizik" araştırmasına odaklanıyor ve bu da bilim dünyası için büyük bir soru işareti bırakıyor.

Bu potansiyel keşif, Standart Modelin dışında ve galaksileri beklenenden daha hızlı döndüren karanlık madde gibi diğer gizemli olgular gibi, bilimin geleceği için heyecan verici bir dönüm noktası olabilir.

Konya'da gece vakti deprem! Bahar dizisinin Umay'ı Afra Saraçoğlu'na benzetildi! Çileden çıktı Filistin bayrağı açtığı için tehdit edilmişti! Milli Sporcu Akyüz konu
Sonraki Haber