Bilim bu fosillerin gizemini açıklayamadı!

Fosiller yaşadığımız dünyayı anlamamız bakımından çok önemli. Onlar sayesinde bilim insanları milyonlarca yıl öncesine ışık tutabiliyor. Bulunan fosillerin birçoğu mantık çerçevesinde açıklanabilirken bazılarının sırrı ise bir türlü çözülemiyor. İşte bilim dünyasının sırrını çözemediği o fosillerden birkaçı...

ALH84001 (Mars bakteri fosili)

Kızıl Gezegen Mars'taki olası bir yaşamı resmeden sayısız bilim kurgu hikayesi var. Bilim insanları Mars'ta bir zamanlar yaşam olduğundan neredeyse emin. Bunun en büyük kanıtlarından birisinin de, ALH84001 adlı Mars göktaşı olduğu söyleniyor.

1984 yılında Dünya'ya düşen ufak Mars göktaşı ALH84001, son derece ilginç bir örnek. ALH84001 üzerinde inceleme yapan bilim insanları, göktaşında sıra dışı bir durum buldu. 4.1 milyar yaşında olan göktaşı Mars'tan Dünya'ya gelmişti. ALH84001 göktaşının bir çarpışma sonucu uzaya fırladığı ve daha sonra uzayda seyahat ederek Dünya'ya düştüğü tahmin ediliyor. ALH84001 göktaşını daha da ilginç kılan şey, bir tür fosli andırması. Keşfin ardından ALH84001 dünyanın en ünlü göktaşı haline geldi.

ALH84001'i inceleyen bilim insanları, göktaşının üzerinde bakteri olduğunu düşünse de, yapılan çalışmaların ardından bu tahminin gerçek olmayabileceği ihtimali çıktı. ALH84001, yıllar önce Mars'ta bulunan minerallerin kalıntısı ya da bir tür jeolojik yapı olabilirdi. Yine de ALH84001 göktaşının gizemi bugün dahi çözülebilmiş değil.

ALH84001 göktaşının, başka gezegen ya da uydularda bir zamanlar yaşam olabileceğine dair ilk somut kanıt olma ihtimali olsa da, bilim dünyası bu konuya henüz netlik getiremiyor.

Marmaray saatleri 2024! Marmaray hafta içi ve sonu kaça kadar açık? Meteorolojiden 28 il için kuvvetli yağış uyarısı! O bölgelerde kuvvetli rüzgar, yağış ve toz taşınımına dikkat! Münih geriden geldi Madrid pes etmedi! Günlük burç yorumları 1 Mayıs 2024! Burçları bugün neler bekliyor? Ankara'da ekmeğe 2. zam geldi