Batı'nın yılllarca eğittiği Afgan komandolar Rusya için savaşacak mı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve bölgedeki gerilim sürerken Moskova yönetimi farklı kozlarını sahaya sürmeye çalışıyor. Rusya'nın son hamlesinin Afgan komandolar olacağı belirtiliyor. ABD ve İngiltere'nin eğitmek ve donatmak için milyarlarca dolar harcadığı on binlerce Afgan komando, Rusya saflarında savaşabilir. Askeri uzmanlar, söz konusu durumun ABD için utanç kaynağı olacağını vurguluyor.

Ukrayna'yı işgale şubat ayından bu yana Rusya, ülkenin doğusuna sıkışmış durumda Rus güçleri Herson bölgesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, Rusya Devlet Başkanı Putin, 'kısmi askeri seferberlik' kararı ile 300 bin yedek askeri göreve çağırmıştı. Ukrayna'da ağır kayıplar verdiği iddia edilen ancak Rusya'dan konuyla ilgili resmi bir açıklama uzun süredir gündeme gelmezken, Moskova yönetimi bir süredir cepheye yurt dışından getirtilen paralı askerleri de sürüyor.

Son dönemde Suriye'den 1000 dolar maaşla paralı asker alan Rusya İran'dan da insansız hava aracı desteği alıyordu. Öte yandan Kremlin'in resmi olarak varlığını reddettiği ve Rus oligark Yevgeny Prigozhin'in kontrolünde olan paralı asker şirketi Wagner de Ukrayna'da Putin'in yanında savaşa katılan gruplar arasında yer alıyor.

AFGAN KOMANDOLAR DA KATILACAK MI?

Ukrayna'da savaşı kazanmak için 'nükleer saldırı' bile yapması beklenen Rusya'nın yeni bir hamleye imza attığı konuşuluyor. İngiliz basınına yansıyan bilgilere göre çok sayıda Afgan komando Rus saflarında savaşabilir. Ortaya çıkan iddialara göre, ABD'nin başı çektiği müttefik birliklerinin eğittiği ve milyarlarca dolar harcanan Afgan komandolar Rusya için Ukrayna'da savaşabilir. Taliban'ın ülkede yönetimi ele geçirmesinin ardından yeraltına çekilen Afgan komandolara Rus paralı asker şirketi Wagner teklif götürüyor. ABD ve İngiliz destekli eğitilen komandoların sayısının 30 bin olduğu ifade ediliyor. Güvenlik uzmanları, Wagner'in dünyanın her tarafından savaşçı topladığını belirtiyor.

Son dönemde Ukrayna'da eğitimsiz Rus askerlerin savaşmaya zorlandığı ve kayıpların büyük çoğunluğunun eğitimsiz askerlerden oluştuğu gözlerden kaçmazken, askeri uzmanlar eğitimli 10 bin kadar Afgan komandosunun Rus saflarına geçmesinin Rusya'ya önemli ölçüde güç katabileceğini belirtiyor.

"ABD BÜYÜK UTANÇ KAYNAĞI OLUR"

Afgan komandoların Rus saflarına geçmesinin ABD için büyük utanç kaynağı olacağı belirtiliyor. Zira, komandoların eğitimini ABD'li ve İngiliz özel kuvvetleri gerçekleştirirken, komandoların eğitimi ve silahlandırılması için yaklaşık 90 milyar dolar harcandı. ABD'nin eğittiği komandoların Rusya gibi ABD karşıtı bir tehdit unsurunun saflarına katılmasının Washington yönetimi için bir utanç kaynağı olacağı üzerinde duruluyor.

ABD, AFGANİSTAN'DAN KAÇARKEN KOMANDOLARI GERİDE BIRAKMIŞTI

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi sonrası ülkeden adeta kaçan ABD, yıllarca eğittiği komandoları da yalnız bırakmıştı. ABD güçleri, Afganistan'dan çekilirken sadece bir grup Afgan subay ve komandoyu yanında götürmüştü. Ülkede kalan ve yeraltına çekilen Afgan komandoların bazıları Rusya'nın tarafında savaşmaktan başka çarelerinin olmadığını söylüyor.

Eski bir askeri yetkili 'kaybedecek bir şeyleri olmayan' Afgan komandoların savaşa dahil olmasının, savaşın gidişatını değiştirebileceğini söylüyor.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

O illerde kuvvetli yağış ve rüzgara dikkat! Galatasaray'da başkan adayı Süheyl Batum'un listesi belli oldu Murant adam Jayden Oosterwolde! Sezonu kapattı derken, geri döndü!
Sonraki Haber