Bağ-KUR'lu EYT'liler dikkat! Erken emekliliğin yolu göründü!

3 Mart tarihinde yürürlüğe girerek milyonları sevince boğan EYT yasasının yankıları devam ederken Bağ- KUR’lu EYT’liler için de yeni bir gelişme yaşandı. Bağ- KUR’lu EYT’lilerin SSK’ya geçiş yaparak emekli olabilecekleri söylenmeye başlandı. İşte o söylemlere ilişkin detaylar…

Bağ-KUR'lu EYT'liler dikkat! Erken emekliliğin yolu göründü!

1999 yılında yürürlüğe girmiş olan kanun kapsamında yaş şartına takılan ve “EYT’li” olarak adlandırılan milyonlarca vatandaş, mart ayında müjdeli bir haber ile karşı karşıya geldi. 6 ayı aşkın bir süre boyunca EYT düzenleme çalışmaları kapsamında birçok önemli adım atan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yasa teklifini Meclis’e sundu ve beklenen gelişme 3 Mart tarihinde kamuoyu ile paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT yasası kapsamında milyonlarca EYT’li nisan ayında ilk maaş ödemelerine kavuşurlarken söz konusu yasanın genel çerçevede 5 milyon kişiyi doğrudan etkilediği bildirdi.

Senelerdir beklenen ve nihayet Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasasının yankıları sürmeye devam ederken prim şartı açısından SSK’lılara oran ile dezavantajlı olan Bağ- KUR’lu EYT’liler için yeni gelişmeler yaşandı. Bağ- KUR’lu EYT’lilerin SSK kapsamında emekli olup olamayacakları tartışılmaya başlandı.

BAĞ- KUR’LU EYT’LİLER İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME!

Geçtiğimiz haftalarda Bağ- KUR’lular için prim şartı düzenlemesine gidileceğini ve bu kapsamda da SSK ile prim eşitliğinin söz konusu olabileceğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonların yüzünü güldürdü. 9 bin günlük prim şartına tabi olan Bağ- KUR’luların 7 bin 200 günlük prim şartından yararlanıp yararlanamayacakları merak edilmeye devam edilirken Posta tarafından düzenlenen bir haber dikkat çekti.

Posta Gazetesi tarafından düzenlenen habere göre 2000 senesinde Bağ- KUR’lu olan bir kişi askerlik borçlanması ile birlikte 4 bin 315 günlük prim sayısına ulaşabiliyor. 1970 doğumlu olan bir kişinin bu şartlar çerçevesinde emekli olup olamayacağının tartışıldığı haberde, askerliğin 18 ay yapılmış olması durumunda EYT yasasından yararlanılabileceği bilgisi yer aldı. Ancak 4 bin 685 günlük prim sayısının Bağ- KUR’lular için 9 bine tamamlanması gerekecek. Bağ- KUR başlangıç tarihine göre askerlik süresi baz alınarak sigortalı olarak çalışan bir kişi bin 660 gün daha prim ödeyerek süresini 5 bin 975 güne tamamlayabilecek. Böylelikle de o kişi için emeklilik mümkün olacak.

3 BİN 600 GÜNE DİKKAT!

EYT yasasından faydalanmak isteyen ancak prim günü eksik olan kişiler 3 bin 600 günlük prim ile emekli olamayacak. O kişiler için yaş şartı devreye girecek. 15 yıllık çalışma süresi ve 3 bin 600 günlük prim ödemesi bulunanlar, 58 yaşında emekli olabilecek.

Üsküdar'da öğrenci servisi kaza yaptı: Yaralılar var Deprem nedeniyle üniversitede ara sınavlar ertelendi BİM'den ucuza otomatik Espresso kahve makinesi!
Sonraki Haber