Asansöre binen 71 kişi Kovid-19 oldu

Uzmanlar koronavirüs salgınının başladığı ilk günden bu yana asemptomatik taşıyıcılara karşı uyarıyor. Sebep ise bu kişilerin toplum içinde virüs taşıdıklarından habersiz olarak hastalığı bulaştırma riskinin yüksekliği. Bunun son örneği Çin'de yaşandı. Virüs taşıdığından habersiz tek başına bir asansöre binen kadının 71 kişiye Kovid-19 bulaştırdığı öne sürüldü. Semptom göstermeyen bu kişinin hikayesi ile asansörün bulaşmadaki rolü madde madde anlatıldı.

Çin'deki bilim insanları, asemptomatik bir koronavirüs taşıyıcısının tek başına asansöre binmesi sonrası 71 kişiye virüs bulaştırdığını düşünüyor. Bunun için de önemli gerekçeleri var.

Asemptomatik olduğu belirtilen kişi bir kadın. 19 Mart'ta, bölgedeki son vakanın kayda geçmesinden sekiz gün sonra ABD'den Çin'in Heilongjiang ilindeki evine dönüyor. 

Hiçbir semptom göstermiyor, yapılan Kovid-19 testi de negatif çıkıyor. Ancak kadın buna rağmen kendisini evinde karantinaya alıyor. Belki de bu kararı virüsün 71 kişiye bulaşması ile sınırlı kalmasındaki en büyük etken. 

Şimdi bu kişinin 71 kişiye koronavirüsü nasıl bulaştırdığını anlatalım.

BBC’nin haberine göre, Çin Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Yeni Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar adlı bilimsel dergisinde yer alan olaya ilişkin makalede virüsü taşıyan bu kadın, evine giderken kullandığı asansöre tek başına biniyor. 

Ondan kısa bir süre sonra da alt komşusu aynı asansörü kullanıyor. 

Alt komşuyu evinde ziyaret eden annesi ve erkek arkadaşı 29 Mart'ta bir partiye katılıyor.

2 Nisan'da, o partiye katılmış bir kişi felç geçirerek hastaneye kaldırılıyor.

Koronavirüs testi yapılmayan bu kişiye 6 Nisan'a kadar iki oğlu bakıyor. 

Felçli bu kişi 6 Nisan'da başka bir hastaneye sevk ediliyor.

Gittiği yeni hastanede Kovid-19 testi yapılan kişide virüs tespit edilince geriye dönük inceleme başlatılıyor.

Bu çalışma sonucunda baba ve iki çocuğunun gittiği ilk hastanede 28, ikinci hastanede de 20 kişiye virüs bulaştırdığı tespit ediliyor.

Ve yapılan geriye dönük çalışma sonucunda hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen, testi de negatif çıkan ve toplumla tek teması bile olmayan ancak tek başına asansöre binen o kadına ulaşılıyor. 

Makaleyi yazan araştırmacılar, “Bulgularımız, asemptomatik bir SARS-Cov-2 vakasının bir toplulukta ne kadar çok kişiye hastalık bulaştırabileceğini gösteriyor” sözleri ile tehlikenin büyüklüğüne işaret ediyor.

Makalede belirtilmiyor ancak onu da biz buraya not düşelim. Eğer asansöre o kadından sonra binen kişi maske taksa, bulaş riskine karşı el hijyenine dikkat etse, sonrasında da sosyal mesafe kuralına uysa muhtemelen 71 kişiye virüs hiç bulaşmayacak. 

Yani 3 hayati kuralı unutmayalım: Maske, mesafe, temizlik... 

Diş sararması nasıl geçer? Diş nasıl beyazlatılır? Altın talebi ilk çeyrekte merkez bankalarının alımlarıyla yükseldi Kırkikindi yağmurları nedir, ne zaman başlar, neden yağar?
Sonraki Haber