Arslan mı aslan mı? TDK'ya göre nasıl yazılır?

Sözcüklerin yazımı konusunda bazen kararsız kalabiliyoruz. Arslan kelimesi de bunlardan biri oldu. ATV'de yayınlanan Bozkır Arslan Celaleddin dizisi sonrası da kelimenin nasıl yazıldığı ile ilgili araştırmalar da başladı. Peki Türk Dil Kurumu'na göre Arslan mı doğru, Aslan mı?

Arslan kelimesinin doğru yazılışı ile ilgili araştırmalar başladı. Gündelik hayatta da sıklıkla kullanılan Aslan kelimesi nasıl yazılır? Arslan mı, aslan mı?

ARSLAN MI, ASLAN MI?

TDK'ya göre 2 si de doğru çünkü arslan yazdığınızda karşınıza aslan çıkıyor. Dilimizde daha çok aslan olarak tercih edilse de Türkçenin lehçesi olan Çuvaşçada arslan kelimesinin birleşik bir isim olarak kullanıldığı biliniyor.

Arsıl ve an kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş. (arsıl: vahşi, an: av hayvanı) Bu kelime bizde aslan şeklini de almış. Arsıl kelimesinden birleşme sırasında -orta hece vugusuzlğundan olsa gerek- ı ünlüsü düşmüş ve arslan şekli ortaya çımış.

Daha sonra "r " ünsüzü genel düşme tamayülüne uymuş ve kelime aslan şeklini alımış. Kısacası iki kelime de sebebini anlattığım ses farklılığı dışında anlam farklılığı taşımıyor.

Deprem bölgesinde kuvvetli yağış, dolu ve su baskınına dikkat! Zarafetin İfadesi: Abiye Elbiselerin Büyüsü Cirosunda düşüş yaşayan Starbucks Türkiye ürünlerine zam yaptı
Sonraki Haber