Apple yine zirvede! İki şirket Türkiye pazarının yarısı kontrol ediyor

Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar verilerinin yayınlanması ardından, geçtiğimiz yıl toplam 12 milyon cep telefonu sisteme girildi. Bu cihazların öncü her zamanki gibi Apple oldu. İşte detaylar...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar verilerinin raporunun yayınlanması sonrasında 2023 de Türkiye’nin ithal ettiği ve ürettiği mobil cihazların sayısı ortaya çıkmış oldu. Ülke ekonomisinin en çok zorlandığı dönemlerde mobil cihazlardaki dışa bağımlılık öncülük etti. 

Son yayınlanan BTK raporundaki bilgilere göre 12 ay boyunca Türkiye’de 12 milyon 53 bini cep telefonu 3 milyon 248 bini de diğer cihaz olmak üzere toplam 15 milyon 301 bin cihazın IMEI kaydı gerçekleştirildi.

HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK İTHAL EDİYORUZ

Türkiye’nin son yıllarda ekonomisini derinden etkileyen nedenlerin başında gelen cari açığın her geçen gün daha çok büyüdüğü ortaya çıktı. Mobil cihazlarda ve IMEI kullanan cihaz sayıları bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış göstermesiyle ülke ekonomisine olumsuz etkisi gözler önüne serildi.  Geçtiğimiz 2021 yılında 10 milyon 845 bini akıllı telefon, 3 milyon 263 bini diğer cihazlar olmak üzere toplam 14 milyonun biraz üzerinde akıllı cihaz kaydı gerçekleştirilirken, 2022 yılında akıllı telefon kaydı 10 milyonun altına gerileyerek 9 milyon 581 bin adet olarak gerçekleşmişti. 2022 yılında kaydı gerçekleştirilen diğer cihazların sayısı ise 3 milyon 710 bin adetti.

EN ÇOK APPLE KULLANIYORUZ 

Türkiye piyasasında 4 Martta fiyatlarına zam yapan Apple markası Apple’ın Türkiye’de en düşük fiyatlı telefon modeli 28 bin 999 liradan satılan İphone SE 64 GB olurken, 1 TB depolama kapasiteli iPhone 15 Pro Max modeli ise 107 bin 999 liradan satışa sunuluyor. Türkiye piyasasında fiyatları çok yüksek olmasına rağmen genel olarak  IMEI kaydı yapılan cihazların başında Apple markası cihazlar geliyor. Son dönemde yayınlanan verilere göre 3 milyon 181 bin adet Apple cihaz kaydı yapıldı. Zirvenin diğer ortağı olan Samsung, 3 milyon 639 bin cihaz kaydı ile pazar liderliğini korurken,

Türkiye’nin yerli markalarından Reeder’ın 2023 yılı içerisinde kaydını yaptırdığı cihaz sayısı ise 464 bin oldu. Apple ve Samsun akıllı telefon piyasasının yarısından fazlasını ellerinde tutuyor. 

Adalet Bakanı Tunç: Toplam 2 bin 449 mahkeme kurduk Emine Erdoğan ile ilgili iddialarla ilgili açıklama Fırtına derbide esemedi, Samsun'dan çelmeyi yedi!
Sonraki Haber