Akıllara durgunluk veren vaka: 1 yaşındaki kızın beyninden doğmamış ikizi çıkartıldı

Çin'de yaşanan çok nadir vakada, 1 yaşındaki bir kız beyninden doğmamış ikizi çıkartıldı. Bu sıra dışı vakanın detayları yeni bir çalışmada paylaşıldı. Çin'de yaşanan ilginç olay son derce nadir olsa da, ilk kez yaşanmıyor. İşte olayın detayları...

Şangay'daki Fudan Üniversitesi'ne gelen genç bir kızın genişlemiş bir kafa ve motor becerilerinde sorunlara sahip olduğu görüldü. Kafasının BT taramaları, beyninin sıkıştığını ve ventriküllerde bulunabilen önemli bir büyümenin neden olduğu bir sıvı birikimi olduğunu anlaşıldı.

Yaşanan olayın nadir görülen bir “intraventriküler fetus-in-fetu” vakası görüldüğü belirtiliyor. Yani kızın doğmamış bir ikizinin cenini kafatasının içerisinde yer alıyordu. Küçük “fetiform kitlenin”, üst uzuvları ve hatta parmak benzeri çıkıntıları büyütmüş gibi görünüyor, ancak neredeyse hiç gelişmemiş durumdaydı. Bu cenin cerrahi olarak çıkarıldı.

BU DURUM NEDEN YAŞANIYOR?

Fetus-in-fetu vakaları, ikiz gebeliğin çok erken evrelerinde, döllenmiş bir yumurta tarafından yapılan bölünen hücre kümesi olan blastokistin düzgün bir şekilde ayrılmadığı durumlarda ortaya çıkıyor. Bunun sonucu olarak, erken dönemde embriyolardan biri diğeri tarafından sarılıyor.

Vaka raporu son derece kısa olduğu için 1 yaşındaki kızın zorlu ameliyatın ardından nasıl iyileştiği belli değil.

Benzer vakalarda çocukların iyileşebildiğini görüyoruz. 1982 tarihli Londra Hastanesi'nde yaşanan vakada, büyüyen kafa boyutuyla başvuran 6 haftalık bir çocukta 14 santimetre uzunluğunda bir fetüs bildirdiler. Çıkarılan fetüsün ayrıca gelişmekte olan uzuvlar, bir kafa ve bir vücut gibi göze çarpan özellikleri de vardı. Ameliyattan sonra çocuğun “mükemmel bir iyileşme” yaşadığı bildirildi.

Son derece nadir olan bu vakaların her 500.000 doğumda bir yaşandığı belirtiliyor. Son vaka çalışması, açık erişim dergisi Neurology'de yayınlandı.

Başkentte kuvvetli lodosa dikkat! Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü
Sonraki Haber