Aile ve Gençlik Bankası yeraltı zenginliklerini gençler için biriktirecek

Türkiye, yıllardır ihmal edilen yeraltı kaynaklarını ekonomiye kazandırdıkça yeni kavramlarla tanışmaya başlıyor. Dünya genelinde bile en önemli doğalgaz kaynaklarından birini bulan, yeni petrol yatakları tespit eden Türkiye, bu gelirleri gençlerin ve ülkenin geleceği için kullanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Aile ve Gençlik Bankası da bu amaca yönelik kurulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gençlerimizi aile kurmaya teşvik etmek için, eğitiminden istihdamına, evliliğinden çocuk bakımına kadar her alanda kendilerine maddi katkı vereceğiz. Bu hedeflere ulaşmak için, kaynağı ülkemizin kendi ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden sağlanacak bir Aile ve Gençlik Bankası kuracağız.'' ifadelerini kullandı.

NORVEÇ MODELİ DE AYNI

Bu banka tam olarak Norveç Varlık Fonu'nu akıllara getiriyor. Türkiye'de de büyük şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapan Norveç Varlık Fonu, doğalgaz yatakları bulunduktan sonra kuruldu.

Norveç hükümeti, fon gelirlerinin çok az bölümünü kullanabiliyor, geriye kalan yüksek kısım ise gelecek nesiller için biriktiriliyor. Fonun, Norveç dışında 70 ülke ve 9 bin 338’den fazla firmada yatırımı bulunurken, dünya borsalarındaki hisselerin yüzde 1,3’ünü elinde tutuyor. Fon, son yıllarda yoğun olarak yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyor.
Fonun piyasa değeri 2022 itibarıyla 1 trilyon 240 milyar dolar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı banka da böyle bir kurum olarak çalışacak gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Gençlerimizi aile kurmaya teşvik ediyoruz. Yeni evlenen çiftlerimize evlilik kredisi vereceğiz. Aile ve gençlik bankası kuracağız. Bu banka ile gençlerimizi destekleyeceğiz. Doğal gazın geliri ile destekleyeceğiz. Hibe ve teşvik programları ile yanlarında olacağız. Şartların zorluğu imkanların kıtlığı onları korkutmasın” demişti.

BANKA DESTEKLERİ NE OLACAK?

Bankanın vereceği destekler konusunda AK Parti Seçim Beyannamesi’nde şu ifadeler yer alıyor: “Yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi vereceğiz. Böylece, genç çiftler evlilik hayatına başlarken kimseye muhtaç olmadan yuvalarını kuracak, evliliğin ilk yıllarında finansal açıdan daha rahat bir ortamda yaşamlarını sürdüreceklerdir.
Ayrıca, Aile ve Gençlik Bankası faaliyetleri arasında, çocukların eğitimi başta olmak üzere aile kurumunu koruyan ve güçlendiren çeşitli hizmetler de desteklenebilecektir”

Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti! Cem Yılmaz'dan eski eşi Ahu Yağtu'ya zehir zemberek sözler... Erdoğan'a hakaret eden Salkım'ın ATV'de dizideki rolü gündem oldu!
Sonraki Haber