ABD'nin Afganistan'daki fiyaskosunun şifreleri bu raporda!

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi sonrası yaşanan kaosun faturası büyük ölçüde ABD'ye ve Biden yönetimine kesildi. Taliban'ın Kabil'e girmesinin hemen öncesinde yayınlanan bir rapor ise Afganistan'da 20 yıl boyunca süren savaşa rağmen Taliban'ın nasıl 10 günde ülkeyi ele geçirdiğinin şifrelerini ortaya koydu. Söz konusu rapora göre ABD yönetimi Afganistan'da 'yeniden ulus inşa etme' sürecinde başarısız oldu ve harcanan paranın büyük bir kısmı yolsuzluğa gitti.

ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık savaşın ardından ülkeden çekilme sürecini başlatması ile birlikte Taliban sadece 10 günde başkent Kabil'e gelerek ülkenin kontrolünü fiilen ele geçirdi. Taliban'ın Kabil'e girmesi ile birlikte ülkede büyük kaos çıkarken binlerce Afgan ülkeden kaçmak için Kabil'deki Hamit Karzai Havalimanı'na akın etti. NATO'dan yapılan son açıklamaya göre havalimanı ve çevresinde çıkan olaylar, çatışmalar ve izdihamlar nedeniyle bir haftada 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Afganistan'da ortaya çıkan kaosta en büyük fatura ABD Başkanı Biden'a çıkarken, Biden ise yaptığı açıklamada çekilme planını savunarak, "Tahliyelerin her şekilde zor olacağını" ve "Acı ve kayıp olmadan insanları tahliye etmenin bir yolu olmadığını" söyledi.

BÜYÜK FİYASKONUN ŞİFRELERİ ORTAYA ÇIKTI

Afganistan'da günlerdir devam eden kaosun yangıları sürerken ortaya çıkan bir rapor, ABD'nin büyük fiyaskosunun nedeninin sadece Biden yönetimin kararlarıyla sınırlı olmadığını ortaya koydu.

Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Başmüfettişi John Sopko, hazırladığı raporda ABD'nin 20 yıl boyunca Afganistan'da uyguladığı yanlış politikaları gözler önüne serdi. Raporda ABD'nin 20 yılda Afganistan'da yeniden yapılanma ve ulus inşasına yaklaşık 1 trilyon dolar harcandığına dikkat çekilerek 'yeniden inşa sürecinde çarpıcı hatalar yapıldığının altı çizildi.

Rapora göre ABD, Afganistan’ın 'sosyal manzarasını' anlamakta başarısız oldu. Örnek olarak Pentagon, bu ülkenin ordusu içindeki belirli birliklere, birimlerin etnik özelliklerini dikkate almadan teçhizat tedarik edebiliyordu. Bu, Washington'un bazı etnik gruplara karşı önyargılı olduğu ve diğerlerini kayırdığı izlenimini oluşturdu.

Ayrıca ABD’nin, Kabil'deki yolsuzluğun boyutunu anlayamadığını belirten Sopko, "Afgan seçkinler, ABD'nin cömertliğinden yararlanarak kendilerini zenginleştirerek ülkedeki eşitsizliği derinleştirdiler ve böylece yönetimin meşruiyetini bozdular" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü fiilen ele geçirmeden hem önce yayınlanan raporda ABD'nin Afganların bir kısmının yaşam kalitesinin yapılan eğitim yatırımları ile artırıldığına dikkat çekildi. Ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığının altı çizildi.

AFGAN ORDUSUNA 80 MİLYAR DOLAR PARA HARCADI

John Sopko'nun rapordunda Taliban'ın ilerleyişine engel olmadığı gerekçesiyle ABD Başkanı Biden'ın suçladığı Afgansitan ordusu ile ilgili ifadeler de yer aldı. Rapora göre ABD, Afgansitan ordusunun teçhizatları, eğitimi ve ordu mensuplarının maaşları için 80 milyar dolar harcandı. Ancak mühimmat ve teçhizatlar için harcanan paranın büyük bir kısmını hükümet yetkilileri ve üst düzey ordu mensupları zimmetine geçirdi.

KANDİL İSTEDİ, DEM HAREKETE GEÇTİ, CHP DESTEK VERDİ! ASIL PLAN NE? Beşiktaş gelecek sezon Avrupa'nın dışında kalabilir! Fransız aktör, cinsel saldırı suçlamalarıyla gözaltına alındı
Sonraki Haber