ABD'nin Afganistan'daki büyük fiyaskosu ortaya çıktı: Washington'u 1 ay önce uyardılar

Taliban'ın 10 günde Kabil'e kadar ilerlemesinin ardından ABD yönetimine sert tepkiler geldi. ABD medyasında çıkan bir haber ise Washington yönetiminin fiyaskosunu ortaya çıkardı. Habere göre ABD'nin Kabil Büyükelçiliği Taliban'ın Kabil'i ele geçirebileceği uyarısı 1 ay önce Dışişleri Bakanlığı'na iletti.

ABD’nin Kabil Büyükelçiliğinde görevli diplomatların, bir ay önce Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ı ABD’nin ülkeden çekilmesinin hemen ardından Kabil’in Taliban’ın eline geçebileceği konusunda uyardıkları ortaya çıktı.

Wall Street Journal’ın bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı habere göre, diplomatların yönetimin kararlarına karşı yapıcı eleştirilerini yöneltmek üzere kullandıkları kriptolu bir kanaldan gönderilen notada, Taliban’ın hızlı ilerleyişi ve Afgan güvenlik güçlerinin çöküşü karşısında bakanlık uyarıldı ve krizi yöneterek tahliyeleri hızlandırmak için önerilerde bulunuldu.

13 Temmuz tarihli notada ayrıca Taliban’ın eylemlerinin daha sert bir dille tarif edilmesi gerektiği belirtildi.

Söz konusu nota, ABD medyasında, yönetimin Taliban karşısında Afgan güvenlik güçlerinin yetersizliğinin farkında olduğunun en açık delili olarak yorumlanıyor.

BİDEN SUÇU AFGANİSTAN ORDUSUNA BAĞLAMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'daki kaos sonrası yaptığı açıklamada Taliban'ın 10 günde Kabil'e girmesinin suçunu Afganistan ordusuna atmıştı. Afgan askerlerinin savaşmadığını belirten Biden, "Afganistan'da gördüğümüz manzaralar yürek burkucu. Gerekirse Afganistan'daki teröre karşı hızlı hareket edeceğiz. Afgan birlikleri savaşmayacakken daha kaç nesil Amerikalıyı Afgan savaşına göndermemi istersiniz? Daha kaç Amerikanın hayatına değer?" ifadelerini kullanmıştı.

Taliban ise Kabil'in kontrolünün ele geçirilmesi sonrası yaptığı açıklamada bu kadar hızlı bir şekilde ilerlemeyi beklemediklerini ifade etmişti.

Kripto para genelgesi TBMM'ye sunuldu! Neler değişecek Real Madrid'in genç yıldızı Arda Güler'e dev talip Başörtülü hakimi reddetti! O avukat hakkında flaş karar...
Sonraki Haber