ABD’den garip açıklama! Karabağ’dan çekilen Rusya güvenilir müttefik değilmiş...

Azerbaycan Karabağ’ı 30 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtardı. Bölgede görev yapan Rus Barış Gücü de geçtiğimiz günlerde çekildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel Rus barış gücünün Karabağ'dan çekilmesine ilişkin garip bir yorumda bulundu. Sözcü Patel bunun Rusya'nın güvenilir bir müttefik ve ortak olmadığının göstergesi olduğunu kaydetti.

Ortadoğu’da İran ve İsrail arasında yaşanan gerginlik devam ederken Kafkaslar’daki sakinlik ABD’nin hoşuna gitmediği ortaya çıktı.

RUS ASKERLERİNİN YANLI UYGULAMALARI AZERBAYCAN’DAN TEPKİ GÖRÜYORDU

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan ve 44 gün süren savaş sonrası Rusya bölgeye yaklaşık 2.000 Rus askerinden oluşan Barış Gücü yollamıştı.

Karabağ’ın ermenilerin yoğun olarak yaşadığı iç ve Laçin Koridoru’nda görev yapan Rus Barış Gücü,uygulamaları ile Azerbaycan halkı tarafından büyük tepki toplamıştı. Azerbaycan’ın Karabağ’da 20 Eylül 2023 tarihinde yaptığı terör bölgelerini temizleme operasyonu ile Rus Barış Gücü’nün görev süresi de sona ermişti.

RUS BARIŞ GÜCÜ KUVVETLERİ KARABAĞ’DAN ÇEKİLDİ

Azerbaycan’ın Karabağ’da kontrolü tamamen ele alması üzerine Rus Barış Gücü’nün de bir etkisi kalmadı.

Rus yetkililer geçtiğimiz günlerde, görev süresi 2025 yılında sona erecek olan Rus Barış Gücü’nün çekileceğini duyurmuştu. Bu duyuru ile beraber 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü mutabakata atıfla, ”Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında geçici olarak konuşlandırılan Rus barış güçlerinin” anlaşmaya uygun bir biçimde çekilmeye başlamasına karar verildiği açıklanmıştı.

ABD’Lİ SÖZCÜDEN RUS BARIŞ GÜCÜ İÇİN GARİP BİR AÇIKLAMA 

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel’den yoğun ortadoğu gündemine rağmen ilginç bir açıklama geldi. Sözcü Patel Rus Barış Güçleri’nin Karabağ’dan çekilmesinin, Rusya'nın güvenilir bir müttefik ve ortak olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Uluslararası diplomatik çevrelerin Patel’in bu açıklamasının garip bir yorum olarak değerlendirdikleri öğrenildi.

ABD’Lİ SÖZCÜNÜN AÇIKLAMASI AZERBAYCAN’DA TEPKİ GÖRDÜ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel’in açıklaması Azerbaycan’da kamuoyunda büyük tepki gördü. ABD’li sözcünün açıklamasına tepki gösterenler, ”Azerbaycan'da Amerika'yı idol olarak görenlerin, Amerika'nın Azerbaycan'a demokrasi getireceğini düşünenlerin bunu iyi okuması gerekiyor. Amerika, Ukrayna'da Rusya'nın düşmanı, Karabağ'da ise dosttu.Rusya'nın Karabağ'dan çıkmasını istemediler. Laçin yolunda karakol kurduğumuzda bize karşı sert tavır alanlardan biri de Amerika oldu. Zengezur koridorunun açılmasını istemeyen, bunun için Ermenistan'a gaz verenlerin başında da Amerika gelir.

Odur ki dostunuzu da düşmanızı da iyi tanıyın.Kim çocuklarımızın çıkarlarına hizmet ediyorsa, biz de onlara uzun süre sahip çıkacağız. Aksi halde tavrımızı da ortaya koyarız." şeklinde görüş belirttikleri görüldü.

Vali Sezer'den Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi açıklaması Kamyonet öğrencilerin arasına daldı: 29 yaralı Sakla Beni final bölümü ile ekranlara geliyor...
Sonraki Haber