ABD heyetinin Putin görüşmesinde yaşadığı zehirlenme korkusu!

Dün Cenevre'de gerçekleşen tarihi buluşmada ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin yaklaşık 4 saatlik bir görüşme yaptı. Buluşmadan sadece haftalar önce birbirlerine karşı 'katil' ve 'Hollywood maçosu' gibi sözler kullanmaları iki ülke arasındaki gerilimi gözler önüne sererken, zorlu fakat saygılı bir tonda geçen görüşmede Amerikan heyetinin evlerinden getirdikleri su şişeleri ve bardakları gündeme oturdu.

Dün, İsviçre'nin Cenevre şehrinde hareketli bir gün yaşandı. Normalde sakinliği ve huzuru ile ünlü olan Leman Gölü kıyısında öten kuşların ve yeşil bahçelerin içinde yoğun güvenlik önlemleri vardı.

GÖRÜŞME NASIL GEÇTİ?

La Villa Grange'da 'soğuk savaş çıkarılmasından' endişe edilen iki süper gücün liderleri buluştu. Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden, tokalaşarak ve gülümseyerek girdikleri 3 saati aşan görüşmeden, girdiklerinden daha gergin çıkıldı. 

Görüşme sonrası iki lider ayrı ayrı açıklama yapmayı tercih ederken; Biden, önce Putin'in söyleyeceklerini duymak istedi ve onun basın açıklamasının bitmesini bekledi. 

Putin'in sinirlerine daha hakim olabildiği rahat denebilecek bir basın açıklaması yaptığı gözlemlenirken; Biden ise duygularını dışarı yansıtmamayı başaramadı. Önce ceketini çıkardı ve sonra yere koydu. 'Rusya'yı işgal etmek' hakkında bir espri yapıp sonra da 'Şakaydı!' diye ekledi. En sonunda ise CNN'in Amerikalı bir muhabirine 'Bence yanlış işi yapıyorsun!' diyerek azar çekti. Sonra da yere koyduğu ceketini yerde unutarak alandan ayrıldı.

Gergin geçen görüşmenin ana konularından bir ise Rusya'nın demokrasiden uzaklaşması olgusuydu. Putin'e 'muhalefet eden neredeyse herkesin ya hapiste ya ölü ya da zehirlenmiş' olduğu eleştirisi de gazeteciler tarafından basın açıklaması sırasında yapılmıştı. 

PUTİN'E DOKUNAN HERKES ŞÜPHELİ BİR ŞEKİLDE ZEHİRLENİYOR

Şüpheli suikastlere son olarak eklenen Rusya'nın batı yanlısı muhalefet lideri Aleksey Navalny, nörotoksin ile zehirlenmiş ve Almanya'da tedavi altına alınarak son anda iyileştirilebilmişti. Navalny iyileştikten sonra tutuklanacağını bildiği halde Rusya'ya gitmiş ve tutuklanmıştı.

Biden ise, Navalny'nin tutukluyken hayatını kaybetmesi ihtimalinde Rusya'ya vereceği tepkilerin sinyalini, basın açıklamasında tekrarladı. Biden, daha önce de Putin'e karşı 'katil' ifadesini kullanmıştı.

Daha önce de Londra'ya iltica eden Alexander Litvinenko isminde bir Rus ajanı ve kızı, vücutlarında birden ortaya çıkan yüksek dozda plütonyum yüzünden feci şekilde can çekişerek hayatını kaybetmişti. 

KENDİ SU VE BARDAKLARINI KENDİLERİ GETİRDİLER

Cenevre'deki görüşmede ABD heyetinin, heyetler arası görüşmede masadaki bardakları dikkat çekti! Bardaklarını ve sularını kendileri temin eden ABD heyeti, Putin'in erişimi olan herhangi bir yerde, Rus ajanları tarafından zehirlenebilecekleri ihtimalini göz önüne bulundurdu.

ABD heyeti, masada bulunan su ve cam bardaklar yerine, kendi getirdikleri plastik bardaklar ve şişeleri kullandı.

RUSLAR ALAY ETTİ

Rus devlet televizyonu ABD'lilerin bardak önlemini 'paranoya' ve 'korku' olarak tanımlayıp dalga geçti. ABD'den gelen görüşler ise bunun Putin'in zehirlemelerine karşı bir 'protesto' olduğu yönünde. 

Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesinin saati ve yeri belli oldu Diyarbakır'da kan donduran olay! Lise öğrencisi, müdürü bıçakladı! Merkez’den faiz oranlarıyla ilgili kritik açıklama geldi
Sonraki Haber