ABD basınından 'Koronavirüs böbrekleri hedef alıyor' iddiası

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgını, suni solunum cihazlarının yanında böbrek yetmezliği için gerekli diyaliz makinelerine de ihtiyacı artırdı. Dünyada virüsün merkez üssü haline gelen ABD'de ise yoğum bakım ünitelerinde tedavi gören hastalarda böbrek yetmezliği başladı.

Çin'in Hubei eyalatine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada 160 binden fazla insanı hayattan koparan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürüyor. 

BÖBREK YETMEZLİĞİNE DE SEBEP OLUYOR

New York Times'ta yer alan habere göre, yoğum bakım ünitelerinde koronavirüs tedavisi gören hastalarda böbrek yetmezliğinde de beklenmedik bir artış kaydedildi.

Doktorların koronavirüsün bazı hastalarda böbrek yetmezliğine neden olduğuna işaret ettiği belirtilen haberde, sınırlı sayıdaki diyaliz makinelerinin hangi hasta için kullanılması konusunda ''ölüm kalım hesabı'' yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekildi.

KALICI HASARA DAİR BİLGİ YOK

Virüsün böbrekleri hedef alıp almadığına dair henüz net bir bilginin bulunmadığı ifade edilen haberde, koronavirüsün neden olduğu böbrek hasarının kalıcı olup olmadığının da bilinmediği kaydedildi.

HASTALARIN YÜZDE 20 İLA 40'I ARASINDA RASTLANDI

Haberde görüşüne yer verilen Yale Üniversitesi Nefroloji Uzmanı Doktor Alan Kliger, nefroloji uzmanlarının yoğun bakım ünitelerindeki koronavirüs hastalarının yüzde 20 ila 40'ında böbrek yetmezliğine rastlandığı tahmininde bulunduklarını ifade etti.

Kliger, hastanelerdeki diyaliz makinesi kaynaklarının hızla tükendiğini belitti.

Haberde, organ hasarının böbrek hücrelerini enfekte eden virüs nedeniyle oluştuğunun ya da koronavirüs hastalığının ikincil bir etkisinin görüldüğünün ve virüs bulaşan kişilerde kan pıhtısı oluşma eğiliminin arttığının henüz bilinmediğine işaret edildi.

"Beşiktaş maçını kazanamasa Okan Buruk kovulacaktı! Alman gelecekti" Güneş paneli üreten 20 milyon dolarlık fabrika hizmete girdi TIR ile minibüs çarpıştı! 8 kişi hayatını kaybetti....
Sonraki Haber