AB liderleri gaz ve elektrik politikalarının değerlendirilmesini istiyor

Brüksel’deki AB liderler zirvesinin Perşembe günü oturumlarının tamamlanmasının ardından enerji fiyatlarının yükselmesi ile ilgili bildiri kamuya paylaşıldı.

AB ülkeleri liderleri, birliğin iklim değişikliği üzerine uyguladığı politikalar ve enerji fiyatlarındaki ilgili artışın sebebi ile üye ülkeler arasında anlaşmazlıklar olması nedeniyle birlik içi ortak bir politika üretmekte zorlanıyor.

Perşembe günü yapılan toplantıların ardından yayınlanan bildiride yükselen enerji fiyatlarına karşı kısa ve uzun vadede fayda sağlayabilecek tedbirleri içeren komisyon paketinin ihtiyaç sahibi üye ülke vatandaşlarına ve işyerlerine yarar sağlayacağı ifade edildi.

Söz konusu paketin içeriğindeki AB enerji sisteminin ve iç enerji piyasasının dayanıklılığını artırmak, enerji arz güvenliğini sağlamak ve iklim değişikliğine duyarlı enerji dönüşümünü desteklemek ve bu alanlara yatırım yapmak amacıyla Avrupa Yatırım Bankasından yaratılabilecek kaynakları araştırması istendi.

ARALIKTAKİ ZİRVEYE DOĞRU FİKİR AYRILIKLARI

Kış aylarında üye ülkelerin enerji talebinin yükselmesi ile gaz ve elektrik fiyatlarının daha da fazla artmasında endişe ediliyor. Endişeli tüketicileri temsil eden ülke liderleri de birlik içerisinde kendileri ile paralel düşünen ülkeler ile gruplaşma eğiliminde.

Fransa, Macaristan, Çek Cumhuriyeti daha yeşil bir gelecekte nükleer enerjinin katkısı olacağını belirtirken, Macaristan yine Polonya, Malta ve Slovakya ile birlikte yüksek enerji fiyatlarından birliğin yürürlükte olan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili yapılandırılmaları sorumlu görüyor.

Birlik içerisinde en yüksek elektrik birim fiyatları ise Yunanistan’da. Yunanistan’ı İtalya, Slovenya ve Hırvatistan takip ediyor.

Meteoroloji il il uyardı: Hem sağanak hem toz! Beşiktaş 90+7'de attı, 1 puanı son anda kurtardı! Trabzonspor'a tek gol yetti, üçüncülüğü garantiledi!
Sonraki Haber