300 yıllık mektup mührü kırılmadan okundu

Bundan 324 yıl önce mum mühürle kapatılmış mektuba zarar vermek istemeyen bilim insanları sanal ortamda açılarak içeriğine ulaşıldı. 17. yüzyıldan kalma bir posta kutusunun içinde bulunan mektubun 31 Temmuz 1697 tarihinde Jacques Sennacques adlı kişi tarafından, Lahey’deki bir Fransız tüccar olan kuzeni Pierre Le Pers’e gönderildiği belirlendi.

Bilim insanları, sanal bir açma tekniği kullanarak tarihi mektuba zarar vermeden içerisinde yazanları okudu.

Bu 17. Yüzyıldan kalma mektubun x ışını ila taranarak sanal ortamda açılmasıyla gerçekleştirildi. Mektubun 1697 tarihinden kalma olduğu tespit edildi.

Megabayt'ın haberine göre,Nature Communications’da yayınlanan makalede, araştırmacılar söz konusu mektubu “sanal olarak” açabilmek için Londra Queen Mary Üniversitesi’ndeki diş araştırma laboratuvarında geliştirilen oldukça hassas bir X-ışını mikrotomografi tarayıcısını kullandıklarını belirttiler.

Bilim insanları, diş araştırmaları için geliştirilen tarayıcı ile 17. yüzyıldan kalma bir posta sandığında bulunan sahibine teslim edilmemiş mektubu tarayarak içeriğine ulaşmayı başardı.

Alıcısına ulaşamamış olan mektubun, 31 Temmuz 1697 tarihli olduğu ve Jacques Sennacques adlı bir adam tarafından, Lahey’de bir Fransız tüccar olan kuzeni Pierre Le Pers’e gönderdiği belirlendi.

PKK/DEM’li 27 belediye başkanına kayyum yolda Rekabet Kurulu'ndan Facebook'un sahibi META'ya dev ceza Menzil şeyhinin oğlu Avrupa'da milyonluk araba ve korumalarla gezdi...
Sonraki Haber