27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili şiirler!

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili şiirler! Tiyatro sahnede gösterilen oyunun yanında iletilmek istenen mesaj içinde önem taşıyan bir olgu olarak gözümüze çarpıyor. Tüm dünyada 1961 yılından itibaren kutlanmaya devam ediyor. Tiyatro ve Tiyatroculara verilecek önem hakkında farkındalık yaratmaya çalışan özel günde 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedir? sorusunun cevabı araştırılan konular arasında yer alıyor.İşte 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili şiirleri haberimizde bulabilirsiniz

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili şiirler! Tüm dünyada 1961 yılından itibaren kutlanmaya devam ediyor. Tiyatro ve Tiyatroculara verilecek önem hakkında farkındalık yaratmaya çalışan özel günde 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedir? sorusunun cevabı araştırılan konular arasında yer alıyor. Tiyatro sahnede gösterilen oyunun yanında iletilmek istenen mesaj içinde önem taşıyan bir olgu olarak gözümüze çarpıyor. İşte 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili şiirleri haberimizde bulabilirsiniz...

TİYATROLAR

Eğlence ve okuldur
Tiyatrolar millete,
Yaşatırlar gerçeği
Sanatçılar sahnede.

Açılınca perdeler
Dolar bütün salonlar,
Büyüler seyirciyi
Her zaman tiyatrolar.

Komedisi, dramı
Hepsi ayrı eserdir,
Hepsi ayrı bir kültür
Hepsi ayrı değerdir.

Destek verip onlara
Gidelim her oyuna,
Kapanmasın perdeler
Koşalım tiyatroya.

Sahneler

Umutlarla sevgiler
Hayal ile gerçekler
Dramlar komediler
izlenir sahnelerde

Sahnede oyuncular
Alıp bizi götürür
Güldürür düşündürür
Düşündürür güldürür.

Orda bir başka yaşam
Yaşanır çoğu akşam
Başarılı bölümler
Alkışlanır her akşam.

Dünyanın her yerinde
On binlerce sahnede
Sorunlar mutluluklar
izlenir sahnelerde.

Erol YAVUZ

27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR?

Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962'de Jean Cocteau tarafından yazılmıştır.

27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ TARİHÇESİ

Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993'te Venezuela ITI Merkezi 1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır. Uluslararası Bildirge'nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir. Bu etkinliklerin tamamı ITI Resmi Sitesi'nde görülebilir.

UNESCO tarafından kurulan ITI'nin "Sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO'nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak" gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü'nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20'den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.

Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü'nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.

Komedi : Oyunların, insanların, durumların gülünç yönlerini gösteren bir tiyatro yapıtıdır. Komedinin belli başlı türleri şunlardır :
a) Vodvil, hareketli, eğlenceli bir konuya dayanan, içinde şarkılar bulunan hafif güldürüdür.

b) Fars, olayların aşırı abartıldığı, taklitlerin sık sık tekrar edildiği bir komedi türüdür.

Trajedi : Konusunu tarih, ya da efsanelerden alan acıklı sahne yapıtı­dır. .

Dram : Yaşamımızda var olan umudu, sevinci, acıyı, bir arada sunan tiyatro oyunudur. Dram şiir ve düz yazı ile yazılabilir.

Tiyatrolar; devlet tiyatroları, halk tiyatroları, bulvar tiyatroları, açık hava tiyatroları ve şehir tiyatroları gibi isimlerle anılır.

Tiyatro yaşamın bir parçasıdır. Yaşamı sergiler. Yaşama sevincini yaratır. Geçmişi, günümüzü, geleceği anlamamıza yardımcı olur. Tiyatro; Sorunlarımıza ışık tutar. Tiyatro, insanlar arasında halkın içinden doğmuş bir sanattır. Tiyatro hep iyiden, güzelden hoştan yana olmuştur.
Tiyatro insanları eğitir. Eğitirken düşündürür. Tiyatro insanlara bera­ber gülmek, beraber ağlamak, beraber düşünmek gibi insanca duygular aşılar.

Marta Koyu kimlere neden ve nasıl veriliyor? İşte Slovakya Başbakanı Fico’nun sağlık durumu Adana'da ceza kesilince kendini kaybetti! İşte o korkunç saldırı!
Sonraki Haber