Ambargo koydular daha iyisini yaptık: İHA kamerasının daha gelişmişi MEROPS üretildi

Türkiye’nin ihracatını ve savunmasını engellemek için yapılan her ambargo uygulaması ters tepti. İHA’ların gözü niteliğindeki kamera sistemi CATS’ı Türkiye’ye vermeyen Batılı ülkeler şimdi ASELSAN’ın ürettiği MEROPS sistemini konuşuyor. 20 kilometre mesafeden her türlü hava koşulunda kristal netlikte görüntü alan yeni sistem Afrika ülkelerine ihraç edilecek.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ASELSAN tarafından geliştirilen yeni elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi MEROPS’lq ilgili Güney Afrika merkezli Denel ile iş birliği yapılacak.

Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı (AAD 2022) Türkiye Pavyonu’nda ASELSAN, ‘MEROPS’ yeni nesil gimbali sergiledi. Bu kapsamda MEROPS (Multi-spectral Extended Range Optical Sight) sistemi ilk kez Haziran ayında Fransa’nın Paris kentindeki EUROSATORY 2022 fuarında sergilenmişti.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, ASELSAN Güney Afrika (ASA) tarafından tasarlanan ve geliştirilen MEROPS sisteminin Hava Kuvvetleri Üssü Waterkloof’taki canlı gösterisine katıldı. MEROPS’un hem Türk Silahlı Kuvvetlerine hem de dünya çapındaki ihracat müşterilerine yönelik olduğu aktarıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ASA Genel Müdürü Sencer Şahin, “Burada uzun vadeli ilişkiler ve yerel ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz. Tasarım tesisimiz bugüne kadar Denel’in OTR test aralığına ve Denizcilik Teknolojisi Enstitüsü, Paramount Technologies ve Reutech Radar Sistemleri dahil olmak üzere diğer yerel müşterilere gelişmiş kamera sistemleri sağladı.”  dedi. Güney Afrika’nın devlete ait kuruluşu Denel Group ve ASELSAN, AAD 2022’de MEROPS sisteminin Denel’in amiral gemisi havacılık sistemlerine, Rooivalk atak helikopterine ve Seeker 400 İHA’ya entegrasyonuna yönelik bir anlaşmaya vardı. Fuar alanında ise Rooivalk’un yanında bir MEROPS gösterildi.

2011 yılından bu yana ASA’ya yapılan önemli yatırımlar sayesinde şube, sadece tasarım ve geliştirme yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ASELSAN’ın Sahra altı Afrika pazarlarında iş geliştirme stratejisi ve uzun vadeli ilişkiler kurulması için bir merkez görevi görüyor.

AAD 2022, şirkete Güney Afrika’da geniş bir sistem yelpazesi gösterme fırsatı verdi. Sahada kanıtlanmış çözümler arasında askeri ve profesyonel telsizler, KALKAN mobil orta irtifa hava savunma radarı, ALKAR 120 mm havan, sınır güvenlik çözümleri, lazer güdüm kiti, FOPRAD radarı, elektro-optik çözümler ve İHA’lara karşı RF bozucu sistemi gibi ürünler sergilendi.

ASELSAN tarafından geliştirilen yeni elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi MEROPS Fransa’nın başkenti Paris’teki EUROSATORY 2022 fuarında sergilendi. CATS’ten daha performanslı bir ürün olduğu belirtilen MEROPS’un daha yüksekten uçan uçaklarda kullanılması planlanıyor.

MEROPS, CATS’e göre 5 kg hafifletilerek 50 kg civarındaki ağırlığa sahip. MEROPS performans olarak CATS’in 12-15 km’lerde teşhis edebildiği hedefi 20 km civarındaki menzillerde tespit edebiliyor. Üründe lazer işaretleme, lazer mesafe ölçer, lazer aydınlatma sistemleri bulunuyor.

ASELSAN yetkilisi tarafından yapılan açıklamada ürünün özellikle önceki nesil ürünlere göre kötü hava koşullarında daha iyi görev yapabileceği belirtildi. Ürünün tanıtım kartında “Tüm Hava Koşullarında Kristal Netliğinde Görüntü” ibaresi yer aldı.

MEROPS’un teknik olarak HÜRKUŞ, ANKA, AKSUNGUR, TB2, AKINCI gibi sabit kanat insanlı ve insansız hava araçlarında ve ATAK II gibi helikopterlerde de kullanılabileceği belirtiliyor. MEROPS’ta termal kamera olarak MWIR ve SWIR kameralar yer alıyor. Çapın odak uzaklığına oranı küçük tutularak uzak mesafelerde daha net görüntü elde edilmeye çalışıldı.

Ambargo koydular daha iyisini yaptık: İHA kamerasının daha gelişmişi MEROPS üretildi ile ilgili etiketler İHA ASELSAN kamera merops
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.